Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekZernike (ZIAM)News

Eric de Vries wint NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs

30 oktober 2018

De Groningse promovendus Eric de Vries krijgt de NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs 2018. Hij ontvangt de prijs voor het valorisatiehoofdstuk in zijn proefschrift getiteld 'Taking topological insulators for a spin: a feasibility study'. De prijsuitreiking is op 22 januari 2019 tijdens het jaarlijkse, landelijke natuurkundecongres Physics@Veldhoven.

Eric de Vries promoveerde op 24 november 2017 bij Prof. Dr. T. Banerjee aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eric de Vries
Eric de Vries

Van wetenschappelijke haalbaarheid tot toepasbaarheid in de circulaire economie

Het onderzoek van De Vries richtte zich op het beter begrijpen van transporteigenschappen van topologische isolatoren. Hij heeft een hoofdstuk geschreven waarin hij specifiek heeft uitgezocht hoe haalbaar het is om deze topologische isolatoren te gebruiken in apparaten voor verschillende technologische toepassingen. Hierbij keek hij niet alleen naar de wetenschappelijke haalbaarheid, maar beschrijft hij juist ook zaken als de beschikbaarheid van de grondstoffen, de gevolgen voor het milieu en hoe deze materialen kunnen passen in de circulaire economie. Ook onderzocht hij de industriële schaalbaarheid. Dit alles bij een onderzoek waarvoor het zeker niet voor de hand liggend of evident is om deze zaken te beschrijven.

De selectiecommissie oordeelde dat er een diepgravend onderzoek is gedaan naar de technologische haalbaarheid en de impact daarvan op de omgeving. De resultaten van dit onderzoek zijn helder opgeschreven. Mede gegeven het fundamentele karakter van het promotieonderzoek, mag dit een grote prestatie genoemd worden.

NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs

Om promovendi aan te moedigen een hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan valorisatieaspecten van hun onderzoek heeft NWO tien jaar geleden de NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs van 5.000 euro ingesteld.

NWO Natuurkunde Prijzen

De NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs is één van de 3 prijzen die NWO dit jaar uitreikt binnen de natuurkunde. De andere twee prijzen zijn de NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs en de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs.

Meer informatie
Het winnende valorisatiehoofdstuk: 'Taking topological insulators for a spin: a feasibility study'

Laatst gewijzigd:01 november 2018 16:23

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...