Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekZernike (ZIAM)News

Student Nanoscience wint Audience Award bij FameLab NL

23 mei 2018

In drie minuten een moeilijk wetenschappelijk concept uitleggen aan een breed publiek. Marcel Eleveld, student Nanoscience aan de RUG, kan dat. Dat bewees hij tijdens FameLab NL in Utrecht, waar hij op 9 mei de Audience Award won met zijn praatje over Eigen’s paradox.

Jaïr Santanna (links, Jury Winner, Universeit Twente) en Marcel Eleveld (Audience Award, RUG). Foto Joost Weddepohl
Jaïr Santanna (links, Jury Winner, Universeit Twente) en Marcel Eleveld (Audience Award, RUG). Foto Joost Weddepohl

FameLab is de grootste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld, waar 31 landen aan meedoen. Een soort ‘Idols’ voor wetenschappers. De grote vraag is: wie is het beste in staat om in drie minuten een moeilijk concept uit te leggen aan leken en het publiek daarbij te boeien? Volgens het publiek was dat Marcel, die uitlegde hoe de Eigen’s paradox - je hebt informatie nodig om een systeem te maken dat informatie kan kopiëren, maar hoe krijg je genoeg informatie bij elkaar zonder zo'’n systeem? - samenhangt met het ontstaan van leven. Zijn prijs? Hij mag in januari 2019 een TedTalk geven bij TEDx Alkmaar.

De hoofdprijs volgens de jury was voor Jaïr Santanna van de universiteit van Twente. Hij mag Nederland vertegenwoordigen bij de internationele FameLab in Engeland.

Laatst gewijzigd:27 augustus 2018 15:58

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...