OnderzoekZernike (ZIAM)News

Student Nanoscience wint Audience Award bij FameLab NL

23 mei 2018

In drie minuten een moeilijk wetenschappelijk concept uitleggen aan een breed publiek. Marcel Eleveld, student Nanoscience aan de RuG, kan dat. Dat bewees hij tijdens FameLab NL in Utrecht, waar hij op 9 mei de Audience Award won met zijn praatje over Eigen’s paradox.

Jaïr Santanna (links, Jury Winner, Universeit Twente) en Marcel Eleveld (Audience Award, RUG). Foto Joost Weddepohl

FameLab is de grootste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld, waar 31 landen aan meedoen. Een soort ‘Idols’ voor wetenschappers. De grote vraag is: wie is het beste in staat om in drie minuten een moeilijk concept uit te leggen aan leken en het publiek daarbij te boeien? Volgens het publiek was dat Marcel, die uitlegde hoe de Eigen’s paradox - je hebt informatie nodig om een systeem te maken dat informatie kan kopiëren, maar hoe krijg je genoeg informatie bij elkaar zonder zo'’n systeem? - samenhangt met het ontstaan van leven. Zijn prijs? Hij mag in januari 2019 een TedTalk geven bij TEDx Alkmaar.

De hoofdprijs volgens de jury was voor Jaïr Santanna van de universiteit van Twente. Hij mag Nederland vertegenwoordigen bij de internationele FameLab in Engeland.

Laatst gewijzigd:25 mei 2018 11:07
printOok beschikbaar in het: English