Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekZernike (ZIAM)News

Descartes-Huygensprijs voor nanotechnoloog Manuel Bibes om samenwerking met Center for Cognitive Systems and Materials te beginnen

15 december 2017

De Franse natuurkundige Manuel Bibes wint de Descartes-Huygensprijs 2017. Dat is vandaag bekendgemaakt door de KNAW, de Franse ambassade in Nederland en de Académie des Sciences. De nanotechnoloog krijgt de prijs voor zijn excellent onderzoek en zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Met de prijs, 23.000 euro, kan de Fransman onderzoek in Nederland doen.

Manuel Bibes(1976) is een materiaalwetenschapper die metaaloxides bestudeert. Bibes is een onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS. Bibes is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij nu al een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, hij publiceert veelvuldig in de allerbeste tijdschriften en hij ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie. Bibes wil zijn Descartes-Huygensprijs gebruiken om drie maanden lang onderzoek te doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

Over de Descartes-Huygensprijs

De Franse en Nederlandse regeringen hebben de Descartes-Huygensprijs in 1995 ingesteld. De prijs is bestemd voor wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De KNAW kiest de Franse kandidaat. De Nederlandse kandidaat wordt gekozen door de Académie des Sciences. Het te winnen geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De feestelijke uitreiking van de Descartes-Huygensprijs vindt begin 2018 plaats in Parijs.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met David Redeker, david.redeker@knaw.nl en 06  4458  8969.

Laatst gewijzigd:15 december 2017 08:30
printView this page in: English

Meer nieuws