Skip to ContentSkip to Navigation
Research Van Swinderen Institute Fundamental Interactions and Symmetries (TRIµP)

Succes in FOM-projectruimte voor Steven Hoekstra

01 januari 2011

KVI-wetenschapper Steven Hoekstra heeft gescoord in de projectruimte van de Stichting FOM met een voorstel voor onderzoek naar gebroken spiegelsymmetrie in ultrakoude moleculen. Ten behoeve van een project voor vier jaar worden een promotiepositie (OIO), k€ 60 materieel budget en k€ 100 investeringsbudget ter beschikking gesteld.

Steven Hoekstra stelt voor om nieuwe technieken voor laserkoeling te gebruiken voor het maken van een ultrakoud gas (met een temperatuur van de orde van 100 microKelvin). In dit gas zullen zeer nauwkeurige metingen gedaan worden aan een mogelijke schending van pariteit (spiegelsymmetrie). Waarnemen van pariteitschending in dit project zou uniek zijn, omdat dit in een molecuul nog nooit is gebeurd. Als het optimale molecuul voor het experiment is gekozen voor SrF (strontiumfluoride). Dit molecuul paart een unieke gevoeligheid voor pariteitschending aan de juiste gevoeligheid voor laserkoeling. In de toekomst hoopt Steven Hoekstra het onderzoek uit te kunnen breiden naar meer complexe chirale moleculen. Dit zou kunnen leiden tot meer begrip van chiraliteit (het voorkomen van sommige stoffen in uitsluitend een links- of rechtshandige variant) in het biologische leven op aarde.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23

Meer nieuws

 • 18 juli 2024

  Slimme robots om kleinere chips te maken

  Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

 • 17 juli 2024

  Veni-beurzen voor tien onderzoekers

  Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

 • 15 juli 2024

  Financiering voor RUG onderzoekers uit Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL

  Voor onderzoek naar het circulair maken van plastics ontvangen Professors Patrizio Raffa en Katja Loos samen ongeveer 1,2 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.