Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekVan Swinderen InstituteFundamental Interactions and Symmetries (TRIµP)

Succes in FOM-projectruimte voor Steven Hoekstra

01 januari 2011

KVI-wetenschapper Steven Hoekstra heeft gescoord in de projectruimte van de Stichting FOM met een voorstel voor onderzoek naar gebroken spiegelsymmetrie in ultrakoude moleculen. Ten behoeve van een project voor vier jaar worden een promotiepositie (OIO), k€ 60 materieel budget en k€ 100 investeringsbudget ter beschikking gesteld.

Steven Hoekstra stelt voor om nieuwe technieken voor laserkoeling te gebruiken voor het maken van een ultrakoud gas (met een temperatuur van de orde van 100 microKelvin). In dit gas zullen zeer nauwkeurige metingen gedaan worden aan een mogelijke schending van pariteit (spiegelsymmetrie). Waarnemen van pariteitschending in dit project zou uniek zijn, omdat dit in een molecuul nog nooit is gebeurd. Als het optimale molecuul voor het experiment is gekozen voor SrF (strontiumfluoride). Dit molecuul paart een unieke gevoeligheid voor pariteitschending aan de juiste gevoeligheid voor laserkoeling. In de toekomst hoopt Steven Hoekstra het onderzoek uit te kunnen breiden naar meer complexe chirale moleculen. Dit zou kunnen leiden tot meer begrip van chiraliteit (het voorkomen van sommige stoffen in uitsluitend een links- of rechtshandige variant) in het biologische leven op aarde.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...