Succes in FOM-projectruimte voor Steven Hoekstra
KVI-wetenschapper Steven Hoekstra heeft gescoord in de projectruimte van de Stichting FOM met een voorstel voor onderzoek naar gebroken spiegelsymmetrie in ultrakoude moleculen. Ten behoeve van een project voor vier jaar worden een promotiepositie (OIO), k€ 60 materieel budget en k€ 100 investeringsbudget ter beschikking gesteld.
Steven Hoekstra stelt voor om nieuwe technieken voor laserkoeling te gebruiken voor het maken van een ultrakoud gas (met een temperatuur van de orde van 100 microKelvin). In dit gas zullen zeer nauwkeurige metingen gedaan worden aan een mogelijke schending van pariteit (spiegelsymmetrie). Waarnemen van pariteitschending in dit project zou uniek zijn, omdat dit in een molecuul nog nooit is gebeurd. Als het optimale molecuul voor het experiment is gekozen voor SrF (strontiumfluoride). Dit molecuul paart een unieke gevoeligheid voor pariteitschending aan de juiste gevoeligheid voor laserkoeling. In de toekomst hoopt Steven Hoekstra het onderzoek uit te kunnen breiden naar meer complexe chirale moleculen. Dit zou kunnen leiden tot meer begrip van chiraliteit (het voorkomen van sommige stoffen in uitsluitend een links- of rechtshandige variant) in het biologische leven op aarde.
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2014 21:23 |
Meer nieuws
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.