Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekStratingh

Vici van 1,5 mln voor prof. Prof. Syuzanna Harutyunyan

23 februari 2018

Prof. Syuzanna Harutyunyan van het Stratingh Institute of Chemistry ontvangt van NWO een Vici van anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar nieuwe chemische reacties door Lewszuren te onderzoeken.

Lewiszuren kunnen gebruikt worden om inactieve moleculen chemisch te activeren, of juist om selectief reactieve groepen te blokkeren en de uitkomst van reacties te sturen. Door dit concept te combineren met koperkatalyse gaan Harutyunyan en haar team efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven ontwikkelen voor bestaande chemische processen voor de productie van farmaceutisch relevante stoffen.

De NWO heeft ook een Vici-subsidie toegekend aan twee andere toponderzoekers aan de Groningse Faculty of Science and Engineering: Prof. Chris van den Broeck (Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity) en Prof. dr. Meike Stöhr (Zernike Institute for Advanced Materials). Met de Vici-subsidie kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een onderzoeksgroep te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. In totaal zijn er 35 Vici’s toegekend.

Lees verder

Laatst gewijzigd:23 februari 2018 14:37
printView this page in: English

Meer nieuws