Nieuwe aflevering voor podcast 'Open Science Bites' met Rashid Gabdulhakov
Duik in de fascinerende wereld van open science met de nieuwe podcast "Open Science Bites" van de Rijksuniversiteit Groningen. Academici vertellen over de weg die zij afleggen om meer open te zijn in hun onderzoek en onderwijs, met de bijbehorende uitdagingen en kansen.
Afleveringen van 10 minuten
Een serie van korte afleveringen richt zich op één specifiek onderwerp binnen open science. Elke aflevering duurt niet langer dan 10 minuten en bevat een verhaal van een RUG-academicus over diens inspanningen om meer open te zijn.

Drie visies op open onderwijs
In seizoen 1 staat het onderwerp 'open onderwijs' centraal. RUG-onderzoekers Anoek Sluiter-Oerlemans (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen), Sander van Lanen (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) en Rashid Gabdulhakov (Faculteit der Letteren) delen hun ervaringen.
Aflevering 3: Fostering diversity in knowledge production (Rashid Gabdulhakov)
Rashid Gabdulhakov, universitair docent aan het Centre for Media and Journalism Studies van de Faculteit der Letteren, ontwikkelde twee volledig open online cursussen in samenwerking met IWPR, het Institute for War and Peace Reporting. De cursussen zijn bedoeld om niet-westerse wetenschappers wegwijs te maken in het westerse systeem van academische kennisproductie. Rashid deelt zijn ervaringen met open onderwijsmateriaal en hij staat ook stil bij hoe inclusief en divers het proces van kennisproductie is.
Of je nu onderzoeker, docent, student of gewoon geïnteresseerd bent in de wereld van onderzoek, deze podcast is voor jou. Ga mee op reis in de spannende en snel veranderende wereld van open wetenschap.
Open Science Bites wordt geproduceerd door de Universiteitsbibliotheek Groningen, met technische ondersteuning van Wim Brons. De podcast is onderdeel van het Open Science Programma.
Laatst gewijzigd: | 04 maart 2025 09:00 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...