
Promotie mw. J.M. da Silva Voorham: Immature dengue virus: functional properties and potential contribution to disease
Promotie: mw. J.M. da Silva Voorham, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Immature dengue virus: functional properties and potential contribution to disease
Promotor(s): prof.dr. J.M. Smit, prof.dr. J.C. Wilschut
Faculteit: Medische Wetenschappen
Samenvatting:
Beter inzicht in mechanismen achter infectieziekte dengue
Dengue (‘knokkelkoorts’) is een veelvoorkomende, tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Naar schatting raken jaarlijks zo’n vijftig tot honderd miljoen mensen besmet. Meestal gaat dengue vanzelf over, maar in zo’n 500.000 gevallen ontwikkelt de patiënt een ernstige vorm van de ziekte, hemorragische dengue, met een mogelijk fataal verloop. Júlia Maria da Silva Voorham onderzocht welke rol immature dengue-deeltjes spelen in het infectieproces.
Samen met collega-onderzoeker Izabela Rodenhuis-Zybert ontdekte Da Silva Voorham dat immature (onrijpe) dengue-virusdeeltjes in de aanwezigheid van antilichamen (door het lichaam aangemaakte antistoffen) hoog infectieus worden. Da Silva Voorham concludeert dat dit geldt voor een grote verscheidenheid van antistoffen gericht tegen dengue. Dit is opmerkelijk omdat tot nu toe werd gedacht dat immature deeltjes niet bijdragen aan een dengue-infectie.
De ontdekking sluit aan bij eerder onderzoek, dat liet zien dat hemorragische dengue optreedt als het lichaam antilichamen heeft aangemaakt ten gevolge van een eerdere besmetting met een andere variant van het virus. Verdere kennis van de rol van immature dengue-deeltjes bij een secundaire infectie draagt bij aan een beter begrip van het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Dat is volgens de promovenda vooral van belang voor de ontwikkeling van veilige vaccins.
Júlia Maria da Silva Voorham (Brazilië, 1967) studeerde geneeskunde in Brazilië en Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de sectie Moleculaire Virologie, subgroep ‘Mosquito-Borne Viral Infections’, van de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO, de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMW/AGIKO stipendia) en de Rijksuniversiteit Groningen. Da Silva Voorham is in opleiding tot arts-microbioloog in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 09 mei 2019 11:27 |
Meer nieuws
-
28 mei 2025
Gaan avondmensen cognitief sneller achteruit dan ochtendmensen?
Wie ’s avonds opleeft en laat naar bed gaat, heeft een grotere kans op cognitieve achteruitgang dan een ochtendmens, blijkt uit UMCG-onderzoek.
-
27 mei 2025
Op avontuur in de hersenen
In de tentoonstelling Brainstorm in het Universiteitsmuseum leggen Iris Sommer en twee andere Groningse hersenonderzoekers uit wat de link is tussen de darmen en het brein, hoe het werd ontdekt dat de hersenen doen wat ze doen en hoe je gemotiveerd...
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.