
Promotie dhr. T.A. Westra: Health-economic modelling of Human Papillomavirus vaccination
Promotie: dhr. T.A. Westra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Health-economic modelling of Human Papillomavirus vaccination
Promotor(s): prof.dr. M.J. Postma, prof.dr. J.C. Wilschut, prof.dr. C.A.H.H. Daemen
Faculteit: Medische Wetenschappen
Samenvatting:
Vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, blijkt effectief en kosteneffectief te zijn. UMCG-onderzoeker Tjalke Westra rekende met behulp van modellen de lange termijn effecten door van verschillende HPV-vaccinatiescenario’s waarvoor hij een unrestricted educational grant kreeg van GlaxoSmithKline in Zeist.
Westra vergeleek in zijn onderzoek twee vaccins. Cervarix wordt momenteel gebruikt in Nederland en is werkzaam tegen twee hoog-risico HPV-typen die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Gardasil is, behalve tegen deze twee HPV-typen, ook effectief tegen virus-typen die genitale wratten veroorzaken. Westra stelde vast dat Cervarix de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker biedt, maar Gardasil kosteneffectiever is omdat het ook bescherming tegen genitale wratten biedt.
HPV-vaccinatie voor oudere meisjes en vrouwen is ook kosteneffectief. Westra stelt dat meisjes die zich in eerste instantie niet hebben laten vaccineren, een tweede kans zouden moeten krijgen bijvoorbeeld als ze 16 jaar zijn. De introductie van het HPV-vaccinatieprogramma heeft in Nederland tot veel discussie geleid, onder andere over de hoge kosten en veiligheid van de vaccinatie. Als ongeveer de helft van de meisjes gevaccineerd wordt, zoals nu het geval is, verwacht Westra dat het aantal vrouwen dat baarmoederhalskanker krijgt de komende jaren met 50-60% zal afnemen.
Laatst gewijzigd: | 09 mei 2019 11:27 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.