Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek

Aan de slag met klimaatadaptatie

Klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari 2021
Foto: Schiermonnikoog, Klaas Huizinga
Foto: Schiermonnikoog, Klaas Huizinga

Groningers aan de slag met klimaatadaptatie

Groningen staat dit jaar in het teken van omgaan met de effecten van klimaatverandering met als hoogtepunt de Klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari 2021. In Stad en regio vinden in de aanloop en tijdens deze week verschillende activiteiten plaats. Deze hebben als doel bewustwording en actie rondom klimaatadaptatie te stimuleren onder Groningers. De RUG is partner van de Klimaatadaptatieweek.
Lees meer

RUG-activiteiten vrijdag 22 januari

12.00-13.00 Uitreiking eredoctoraat aan Feike Sijbesma
13.00-14.00 Ceremonie met Nobelprijswinnaars
13.15-13. 45 Keynote van Linda Steg
13.30-14.15 Q&A-sessie met Maarten Loonen
13.15-14.00 Panel: Are universities acting on climate adaptation?
13.45-14.35 Deep Adaptation | with Jem Bendell and Ina Horlings (and aftercare session van 14.35-15.30)
14.00-15.15 Game Time! | With Day of Adaptation and Faculty of Spatial Sciences. LET OP: Registratie verplicht!
14.15-14.30 Keynote van Karsten Schulz
14.30-14.45 Keynote van Robert Schroevers
14.30-15.00 Q&A met Linda Steg
15.15-15.45 Workshop: Defend, Retreat or Adapt? LET OP: Registratie verplicht!
15.15-15.45 Q&A met Karsten Schulz
15.30-16.45 Game Time! | With Day of Adaptation and Faculty of Spatial Sciences. LET OP: Registratie verplicht!
15.50-16.20 Workshop: Defend, Retreat or Adapt? LET OP: Registratie verplicht!
Anytimer Klimaatwandeling Groningen Centrum

Wereldwijde opproep aan wetenschappers voor versneld handelen in klimaatadaptatie

Het Global Center on Adaptation roept samen met voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon op om versneld in actie te komen met betrekking tot klimaataanpassingen. Er wordt bij wetenschappers over de hele wereld op aangedrongen dat ze een verklaring te tekenen: er is namelijk een enorme collectieve inspanning nodig om ons aan te passen aan de klimaatverandering.

De Rijksuniversiteit Groningen steunt de oproep tot actie en roept haar eigen wetenschappers en wetenschappers uit de hele wereld op om de verklaring te ondertekenen. Meer informatie

SEA ASEAN Klimaatconferentie

Op 25 januari wordt de online conferentie van de SEA ASEAN Center gehouden over klimaat en sustainable development. De conferentie vindt plaats in het kader van de Klimaatadaptatie-top 2021. Deze wordt door de Nederlandse overheid en het Global Center on Adaptation (GCA) georganiseerd met een focus op wetenschappelijke en beleidsmatige perspectieven op klimaat en sustainable development in Zuid-Oost Azië. Meer informatie (engelstalig)

Video's over klimaat en klimaatadaptatie

RUG-wetenschappers over klimaat en klimaatadaptatie

Energietransitie is best leuk, wanneer je het slim aanpakt!

Klimaatadaptatie komt uitgebreid aan bod in de Climate Adaptation Week die van 19-25 januari 2021 in Groningen plaatsvindt. Christian Zuidema houdt zich bezig met energietransitie en de gevolgen voor mens en landschap.
Lees meer

Patrick Verkooijen over Climate Adaptation Governance: ‘We gaan de mondiale leiders van morgen opleiden’

Patrick Verkooijen
Patrick Verkooijen

In mei werd prof. dr. Patrick Verkooijen aangesteld als bijzonder hoogleraar Climate Adaptation Governance aan de faculteiten Campus Fryslân en Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zet zich als CEO van het Global Center on Adaptation (GCA) in voor het aanpassen aan klimaatverandering, door overheden en bedrijfsleven te helpen oplossingen te implementeren.
Lees meer

Extreem weer zowel door klimaatopwarming als veranderlijkheid weer te verklaren

Droge periodes
Droge periodes

Extremen in het weer en de bijbehorende risico’s voor de samenleving veranderen als gevolg van klimaatopwarming. Nieuw onderzoek van KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel en RUG-wetenschapper Richard Bintanja toont aan dat de verandering in maandelijkse hitte-extremen voornamelijk veroorzaakt wordt door de gemiddelde opwarming van het klimaat. Veranderingen in maandelijkse neerslag-extremen zijn echter voor een groot deel gerelateerd aan trends in de variabiliteit van het weer, de mate waarin het weer fluctueert.
Lees meer

Omgevingspsychologie doet mee in strijd tegen klimaatverandering

Linda Steg
Linda Steg

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de mensheid. Er is dringend actie nodig om de opwarming van de aarde te stoppen. Deze interactie tussen mens en milieu wordt onderzocht door omgevingspsychologen; zij onderzoeken de psychologische aspecten van klimaatverandering en -beleid.

‘Menselijk gedrag vormt de oorzaak van klimaatverandering, dus gedragsverandering is noodzakelijk bij de aanpak hiervan – helemaal omdat overheden hun bevolking niet volledig kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.’ (Linda Steg)
Lees meer

Consumenten duurzaam laten kiezen gaat niet vanzelf

Klimaatverandering, stikstofcrisis, energietransitie, vliegschaamte – (niet) duurzaam gedrag is een thema waar je vandaag de dag bijna niet omheen kunt. Voedsel heeft een centrale positie in de discussie over duurzaamheid. Om op lange termijn genoeg voedsel te produceren is het belangrijk om hier duurzame methoden voor te vinden, met zo min mogelijk schade voor de grond en het ecosysteem.

Hoe komt het dat consumenten niet vaker voor duurzame consumptie kiezen? Vaak wordt als argument aangevoerd dat duurzaam vooral duur is, maar onderzoek laat zien dat er wellicht meer aan de hand is dan dat.
Lees meer

Klimaatdoelen halen én banen creëren met groene waterstof

Windparken op zee
Windparken op zee

Is er toekomst voor groene waterstofactiviteiten in Noord-Nederland? Volgens alumnus bedrijfskunde Robert van Tuinen, manager Business Development & Strategy bij Seaports in de Eemshaven, is dat zeker het geval.

‘Eigenlijk is het heel simpel: groene waterstof helpt ons versneld de klimaatdoelen van Parijs te halen en nieuwe duurzame werkgelegenheid in Noord-Nederland te creëren.'

Lees meer

De stad moet op de schop

Onze steden staan op een kantelpunt, stelt planoloog Ward Rauws. Klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en het enorme energieverbruik dwingen ons om steden anders in te richten. Dat is in de geschiedenis vaker gebeurd. Denk aan de opkomst van de stad als centrum van productie, ten tijde van de industriële revolutie. De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog leidde tot de moderne stad met auto’s, hoogbouw en een planmatige opzet. Daarna volgde de stad met het suburbane wonen. Steeds is de manier waarop we de stad gebruiken en inrichten fundamenteel veranderd.
Lees meer

Grote impact smeltend zee-ijs op ecosystemen van de Noordpool

Jacqueline Stefels (r) tijdens de MOSAiC-expeditie. Foto: Alfred-Wegener-Institut / Michael Gutsche
Jacqueline Stefels (r) tijdens de MOSAiC-expeditie. Foto: Alfred-Wegener-Institut / Michael Gutsche

Het smeltende zee-ijs rond de Noordpool zal de komende eeuw tot ingrijpende veranderingen leiden in de ecosystemen van het poolgebied. Vooral de groei van algen, van cruciaal belang voor lokale leefsystemen, wordt beïnvloed. Die verwachting spreekt uit nieuw onderzoek door 34 poolwetenschappers, waaronder marine biologen dr. Maria van Leeuwe en dr. Jacqueline Stefels van de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.
Lees meer

Klaus Hubacek: Klimaatverandering, het coronavirus en de economie

Het grootste wereldwijde milieuprobleem van dit moment is klimaatverandering door koolstofuitstoot. Om de koolstofuitstoot terug te dringen en ons aan de klimaatverandering aan te passen, moet de transformatie naar een duurzame samenleving op verschillende manieren worden ondersteund.
Lees meer

Een energiecentrale die broeikasgassen opneemt

P.V. Aravind
P.V. Aravind

Aravind Purushothaman Vellayani, ofwel P.V. Aravind, is zijn hele carrière al bezig energiesystemen efficiënter en duurzamer te maken. Sinds 2019 is hij in Groningen hoogleraar Energy Conversion en werkt hij aan brandstofcellen die brandstof in stroom omzetten en andersom. Waterstof is zo’n brandstof.
Lees meer

Drogere grond leidt tot meer extreme hittegolven

In de zomer van 2010 werd het westen van Rusland getroffen door recordtemperaturen en intense droogte. Maar hoe zullen extreme hittegolven er tegen het einde van de huidige eeuw uitzien? In maart 2018 publiceerden klimaatwetenschapper Richard Bintanja en onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) een studie in het toonaangevende tijdschrift Nature Climate Change, waarin ze een hittegolf van deze intensiteit in een warmer klimaat 'simuleren'. Met verrassende resultaten.
Lees meer

Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties van mensen om duurzaam gedrag te vertonen.
Lees meer

Mezen moorden meer door klimaatverandering

Jelmer Samplonius
Jelmer Samplonius

Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen die koolmezen en bonte vliegenvangers bestuderen, zien dat klimaatverandering de botsingen tussen beide soorten die optreden tijdens het broedseizoen ernstiger maakt. In sommige jaren doden koolmezen zo’n 10 procent van de vliegenvangers.
Lees meer

Laatst gewijzigd:28 maart 2023 11:57
View this page in: English