Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Wereldpremière Urmas Sisask door Grieg Pianoduo en astronoom Peter Barthel

01 september 2009
het sterrenstelsel Sombrero (Messier 104), foto: ESO/Barthel/Neeser
het sterrenstelsel Sombrero (Messier 104), foto: ESO/Barthel/Neeser

Op vrijdag 18 september 2009 vindt een bijzonder concert plaats in De Oosterpoort in Groningen. In aanwezigheid van componist Urmas Sisask en de Estse ambassadeur mw. Gita Kalmet zal Sisasks nieuwe compositie ‘Sombrero’ voor vierhandig piano in wereldpremière gaan in een nieuw concertprogramma van het Grieg Pianoduo, ‘Keys to the Stars’.

Dit nieuwe werk ‘Sombrero’, dat Sisask speciaal heeft gecomponeerd bij gelegenheid van het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009’ is opgedragen aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en de Groningse hoogleraar astronomie Peter Barthel. Zij drieën zullen ook het werk uitvoeren, naast andere vierhandige werken van Sisask en van Schubert.

Hierbij zal het pianospel worden begeleid door live geprojecteerde grootscherm-beelden van de objecten uit het heelal die in Sisasks muziek verklankt worden. Reeds bij verschillende gelegenheden hebben het duo en de astronoom samen opgetreden (onder meer bij het Peter de Grote Festival) – steeds met groot succes.

Starry Sky

De componist en amateur-astronoom Urmas Sisask is geboren in 1960 in Estland. Naast zijn hoofdactiviteiten als serieus componist houdt hij zich bezig met astronomische observaties en geeft hij talrijke concertlezingen in het muzikale observatorium-planetarium in zijn woonplaats in Estland, Jäneda. Zijn composities zijn eclectisch van stijl en veelvuldig doordrenkt van symboliek. Maar bovenal blijft de astronomie Sisasks grootste inspiratie-bron, wat blijkt uit verscheidene titels van zijn grotere werken zoals Starry Sky, Pleiaden en Andromeda.

Astromuziek

Sisask publiceerde al meer dan honderd opusnummers bij een grote muziekuitgeverij in Duitsland en hierin zijn naast instrumentale werken ook composities te vinden voor koor en orkest. Met dit oeuvre heeft Sisask een geheel eigen compositie-stroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'. Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met de kosmische muziek van Sisask: de sonate ‘Milky Way’ en de ‘Spiral Symphony’.

Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en was tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van het Sombrero sterrenstelsel, gebruik makend van een acht meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - heeft nu de componist tot inspiratie gediend.


Meer informatie
- Siebert Nix, tel. 050-3124991, e-mail: griegpianoduo home.nl
- Peter Barthel, tel. 050-3634064, e-mail: p.d.barthel rug.nl

Kaarten en informatie: www.de-oosterpoort.nl
Meer informatie over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde: Marieke Baan, coördinator IYA2009 in Nederland. Tel: 020-5257480 of via info jaarvandesterrenkunde.nl.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...