Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Puzzelen aan een driedimensionale kaart van het vroege heelal

15 november 2019

Het heelal is een grote leegte. Maar daarin is een kolossaal netwerk van draden gespannen, het kosmisch web. Nu kunnen we het eindelijk zien.

„Heel spannend”, zegt Karina Caputi van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen over de nieuwe ontdekking van een enorm cluster van onderling verbonden sterrenstelsels. „We beschikken al heel lang over theoretische modellen van het kosmische web, maar nu zien we het ook echt!”

Begin oktober maakten Japanse en Britse astronomen in Science bekend dat ze een stukje van dat zogeheten kosmische web hebben opgespoord, een kolossaal netwerk van draderige structuren, waar zich de meeste materie in het heelal heeft verzameld. Op 12 miljard lichtjaar afstand is een massarijke cluster van sterrenstelsels waargenomen waarvan de afzonderlijke leden zijn verbonden met een netwerk van filamenten, die zich uitstrekken over afstanden van meer dan 3 miljard lichtjaar. Via deze draden worden de jonge stelsels voorzien van gas, dat wordt gebruikt voor de vorming van nieuwe sterren en de groei van zwarte gaten.

Universitair hoofddocent Karina Caputi, afkomstig uit Argentinië, heeft met een beurs van de Europese Onderzoeksraad een team opgezet dat de evolutie van sterrenstelsels in het vroege heelal onderzoekt. In rap tempo praat ze me bij over de kosmische ‘hoofdstructuur’ die ondanks haar kolossale afmetingen niet goed te zien is. Dat komt doordat het simpelweg heel moeilijk is om een compleet overzicht te krijgen van het heelal. Het is bijna alsof je een olifant probeert te reconstrueren aan de hand van microscoopbeelden.

Lees het volledig NRC-artikel van 15 november 2019, door verslaggever Eddy Echternach.

Laatst gewijzigd:18 november 2019 10:10

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.