Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Restanten van een vergeten bolhoop ontdekt rond de Melkweg

30 juli 2020

Een internationaal team van astronomen heeft de restanten ontdekt van een oude collectie sterren die meer dan twee miljard jaar geleden uit elkaar is getrokken door de Melkweg. De archeologische vondst van de versnipperde bolvormige sterrenhoop is bijzonder omdat de sterren veel minder zware elementen bevatten dan andere bolhopen. Het resultaat suggereert dat de originele structuur van de verzameling sterren heel anders was dan die van de huidige sterrenhopen.

Aan het onderzoek, onder leiding van promovendus Zhen Wan van de Universiteit van Sydney, Australië, werkte ook de Groningse astronoom Eduardo Balbinot mee, die de zogeheten Phoenix-stream vier jaar geleden ontdekte. De resultaten worden morgen gepubliceerd in Nature.

In onze Melkweg bevinden zich zo’n 150 miljarden jaren oude bolvormige sterrenhopen, elk met circa een miljoen sterren, die draaien in de ijle stellaire halo van ons sterrenstelsel.

De onderzoekers gebruikten de Anglo-Australian Telescope in New South Wales, Australië, om de snelheden te meten van de sterrenstroom in het zuidelijke sterrenbeeld Phoenix. Zo ontdekten ze dat de sterren de overblijfselen zijn van een bolhoop die zo’n twee miljard jaar geleden door de zwaartekracht van de Melkweg uit elkaar is getrokken.

Eerste auteur Wan: “Hoewel de bolhoop al miljarden jaren geleden is verwoest kunnen we uit de samenstelling van de sterren afleiden dat hij in het vroege heelal is ontstaan.”

Tot nu toe gingen astronomen ervan uit dat sterren in sterrenhopen altijd een bepaald niveau van zwaardere elementen hebben, die zijn gevormd in eerdere generaties sterren. Maar dat gaat niet op voor de sterrenhoop in de Phoenix-stroom. De niveaus zitten ver onder dit minimumniveau dat eigenlijk nodig is om een sterrenhoop te kunnen vormen.

Een mogelijk verklaring is dat de Phoenix-stroom de laatste in zijn soort is, het restant van een populatie van bolhopen die in totaal andere omstandigheden is geboren dan de huidige sterrenhopen.

Coauteur Balbinot: “Toen ik de Phoenix-stroom ontdekte in de data van de Dark Energy Survey (DES), was het al een raadselachtig object. Ik ben daarom erg blij dat dit is opgevolgd en dat we nu iets van het raadsel hebben opgelost. Al is er nog veel theoretisch werk te doen omdat het onderzoek ook zoveel nieuwe vragen heeft opgeworpen.”

De onderzoekers gaan nu op zoek naar andere oude overblijfselen van deze bijzondere categorie bolvormige sterrenhopen.

Artistieke impressie van de dunne stroom sterren afkomstig van de Phoenix-sterrenhoop (links). Rechts een impressie van de rode reuzensterren die zijn gebruikt om de chemische samenstelling van de bolhoop te meten. (C) James Josephide, Swinburne Astronomy
Artistieke impressie van de dunne stroom sterren afkomstig van de Phoenix-sterrenhoop (links). Rechts een impressie van de rode reuzensterren die zijn gebruikt om de chemische samenstelling van de bolhoop te meten. (C) James Josephide, Swinburne Astronomy
Laatst gewijzigd:31 juli 2020 15:35

Meer nieuws

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...