Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Sterrenkundige Jason Hessels wint Pastoor Schmeitsprijs 2016

23 mei 2016

Jason Hessels (UvA en ASTRON) ontvangt vandaag de Pastoor Schmeitsprijs voor de Sterrenkunde 2016. De prijs is bedoeld voor astronomen die voor hun veertigste een wetenschappelijke bijdrage van uitzonderlijk belang leveren. Hessels krijgt zijn prijs vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar pulsars en radioflitsers.

Jason Hessels (Calgary, Canada, 1979) is astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam en bij ASTRON, Netherlands Institute for Radio Astronomy. Hessels' onderzoek heeft grote impact op de astronomie, de kernfysica en de theoretische fysica. Hij heeft zowel de snelst draaiende pulsar als de zwaarste pulsar ontdekt. Ook was Hessels medeontdekker van een pulsar bij een dubbele dubbelster. Daarnaast analyseerde hij een radioflitser die sinds 2012 maar liefst elf uitbarstingen liet zien. Hessels is een van de pioniers voor pulsaronderzoek met de nieuwe radiotelescoop LOFAR. Hessels ontving in 2013 twee grote onderzoeksbeurzen: een Vidi van NWO en een Starting Grant van de ERC. Sinds 2016 is Hessels lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

De Pastoor Schmeitsprijs is vernoemd naar Maria Paschalis Schmeits (Sittard, 1851). Schmeits was eerst kapelaan van de Sint Servaas in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Hij deed ook verschillende sterrenkundige waarnemingen. Toen Schmeits in 1919 overleed liet hij tweeduizend gulden na voor, zoals hij schreef: “Het bevorderen van de studie der sterrenkunde, onder alle menschelijke wetenschappen de hoogste, [...] door het uitloven en uitkeren van prijzen aan hen die zich [...] voor de astronomische wetenschap het meest verdienstelijk hebben gemaakt”.

Een stichtingsbestuur beslist over de toekenning aan de hand van voordrachten uit de Nederlandse astronomische gemeenschap. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend. Hessels volgt Rychard Bouwens (2013) en Amina Helmi en Joop Schaye (beiden 2010) op. Illustere eerdere prijswinnaars zijn onder andere de latere Spinozalaureaten Ewine van Dishoeck (prijs in 1986), Michiel van der Klis (1989) en Xander Tielens (1991).

Aan de Pastoor Schmeitsprijs is een bedrag van 1500 euro verbonden. De prijs wordt op 23 mei uitgereikt op de 71ste Nederlandse Astronomenconferentie in Nunspeet.

Laatst gewijzigd:23 mei 2016 11:55

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.