Skip to ContentSkip to Navigation
Research Integrated Research on Energy, Environment and Society | IREES Research Local Energy Communities: Responsible Innovation Towards Sustainable Energy (CO-RISE)

Benedenbuurt van het gas af

14 juni 2017

De Benedenbuurt in Wageningen heeft een ruime, groene opzet en karakteristieke jaren ’40 en ’50 woningen. Om de wijk in de toekomst niet langer afhankelijk te laten zijn van aardgas bekijken buurtbewoners,  de gemeente en de Woningstichting de mogelijkheden om een collectief warmtenet te realiseren dat de huizen van duurzame warmte voorziet. Misschien kan er zelfs energie met elkaar uitgewisseld worden via zo’n warmtenet. Van mei-november 2017 voert adviesbureau TAUW een brede haalbaarheidsstudie uit naar de verschillende opties. Eerder is er een quickscan verricht naar de toepassingsmogelijkheden van een zogenaamd ‘Ecovat’ voor deze wijk.

Hoewel de Benedenbuurt formeel groter is hebben wij het voor dit project over de +/- 400 woningen binnen het vierkant Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg, Lawickse Allee.

Vervanging riolering

Directe aanleiding voor dit proces is het feit dat de gemeente voornemens is om vanaf 2018 de riolering en bestrating in de Benedenbuurt te vervangen. Gezien de grootte van die ingreep maakt dit de aanleg van een warmtenet relatief eenvoudig....lees verder.

Bron: wageningenduurzaam/

Terug naar nieuwsoverzicht.

Laatst gewijzigd:17 november 2020 11:23

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.