Skip to ContentSkip to Navigation
Research Integrated Research on Energy, Environment and Society | IREES Research Local Energy Communities: Responsible Innovation Towards Sustainable Energy (CO-RISE)

Benedenbuurt van het gas af

14 juni 2017

De Benedenbuurt in Wageningen heeft een ruime, groene opzet en karakteristieke jaren ’40 en ’50 woningen. Om de wijk in de toekomst niet langer afhankelijk te laten zijn van aardgas bekijken buurtbewoners,  de gemeente en de Woningstichting de mogelijkheden om een collectief warmtenet te realiseren dat de huizen van duurzame warmte voorziet. Misschien kan er zelfs energie met elkaar uitgewisseld worden via zo’n warmtenet. Van mei-november 2017 voert adviesbureau TAUW een brede haalbaarheidsstudie uit naar de verschillende opties. Eerder is er een quickscan verricht naar de toepassingsmogelijkheden van een zogenaamd ‘Ecovat’ voor deze wijk.

Hoewel de Benedenbuurt formeel groter is hebben wij het voor dit project over de +/- 400 woningen binnen het vierkant Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg, Lawickse Allee.

Vervanging riolering

Directe aanleiding voor dit proces is het feit dat de gemeente voornemens is om vanaf 2018 de riolering en bestrating in de Benedenbuurt te vervangen. Gezien de grootte van die ingreep maakt dit de aanleg van een warmtenet relatief eenvoudig....lees verder.

Bron: wageningenduurzaam/

Terug naar nieuwsoverzicht.

Laatst gewijzigd:17 november 2020 11:23

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...