Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderzoekGRIPNews and activities

Role of EPAC in axon determination

24 november 2015

Beter inzicht in embryonale ontwikkeling van zenuwcellen

Het bestuderen van het effect van EPAC, een eiwit dat een belangrijke rol speelt in meerdere signaaltransductieprocessen, kan helpen om een beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van zenuwcellen in de hersenen en de vorming van zenuwbanen in embryo’s. Dat stelt neurowetenschapper Pablo Muñoz Llancao in zijn proefschrift. Zijn resultaten helpen om neuronale polariteit en de ontwikkeling van het axon, de uitloper van de zenuwcel, beter te begrijpen.

Muñoz Llancao onderzocht de rol van EPAC in het proces van neuronale polariteit, het ontstaan en uitgroeien van nieuwe zenuwcellen. Neuronale polariteit is een cruciaal proces in de embryonale ontwikkeling van een organisme. De promovendus was benieuwd hoe EPAC dit proces beïnvloedt. Hij bestudeerde dit proces in geïsoleerde muizen-hersencellen, afkomstig uit de hippocampus.

De promovendus ontdekte dat activatie van het eiwit EPAC leidt tot zenuwcellen met meerdere axonen, uitlopers van zenuwcellen die zorgen voor een goede informatieoverdracht, en stopzetten juist tot verkorte axonen. Deze basale neurowetenschappelijke inzichten kunnen andere onderzoekers verder helpen.

Pablo Muñoz Llancao (1981) behaalde zijn mastertitel Biological Science aan de Pontificia Universidad Católica de Chile (Chili). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen twee onderzoeksscholen van het Universitair Medisch Centrum Groningen: BCN-Brain en GUIDE. Het onderzoek werd bekostigd door Alliance of Technology Transfer Professionals, ATTP.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/9560755b-2dc4-40fa-87f6-de340a161fe4

Promotie: P.A. Munoz Llancao
Wanneer: 23 november 2015
Aanvang: 11:00
Promotors: prof. dr. H.W.G.M. (Erik) Boddeke, prof. dr. M. (Martina) Schmidt, C. Gonzalez-Billault
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Medische Wetenschappen / UMCG
Laatst gewijzigd:24 november 2015 13:10
printView this page in: English

Meer nieuws