Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderzoekGRIPNews and activities

Onderzoeksbeurs van het Wereld Anti-Doping Agentschap voor Hidde Haisma

18 oktober 2016

Hoogleraar Hidde J. Haisma van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) ontangt een onderzoeksbeurs van 100.000 US-dollar van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) voor zijn onderzoeksproject dat gericht is op het ontwikkelen van een analysemethode voor het opsporen van gendoping op basis van ‘next generation sequencing’.

Gendoping vormt een bedreiging voor de integriteit van de sport en de gezondheid van sporters. De anti-dopinggemeenschap spant zich in om een test te ontwikkelen waarmee gendoping kan worden opgespoord. De methodiek om doping-genen in het bloed van een sporter op te sporen bestaat al. Maar omdat de samenstelling van het DNA van epo en andere doping-genen bekend zijn, is het relatief gemakkelijk om deze test te beïnvloeden, wat zorgt voor een fout-negatief resultaat.

‘Next generation sequencing’

Onlangs ontwikkelde Haisma met zijn onderzoeksgroep een nieuwe analysemethode voor het opsporen van gendoping waarbij dit probleem opgelost wordt. De test is gebaseerd op gerichte vaststelling van de DNA samenstelling (‘targeted sequencing’) van doping-genen en hiermee zou het mogelijk moeten worden om alle doping-genen in elke context en met een zeer hoge gevoeligheid te kunnen opsporen. Haisma ontwierp daarom een eigen analysemethode op basis van ‘next generation sequencing’ een analysemethode voor het opsporen van gendoping voor het DNA van epo.

Haisma richt zich nu op de verdere ontwikkeling van een multiplex panel voor het opsporen van gendoping, gericht op genen voor onder andere IGF1, groeihormoon, GHRH en follistatine. Met dit panel kunnen verschillende ‘sport-specifieke’ genen worden opgespoord in één enkel monster, waardoor de kosten en de doorlooptijd van de test afnemen. Dit onderzoek is van cruciaal belang bij het ontwikkelen van een betrouwbare routinemethode om gendoping met verschillende genen op te sporen, zodat deze methode bij alle sporten ingezet kan worden.

Laatst gewijzigd:19 oktober 2016 13:49
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws