Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs De Graduate Schools van de faculteiten Graduate School of Religion, Culture and Society PhD Programme

Religious and cultural encounters: sexual and reproductive health and rights among the Korekore women in Zimbabwe

Promotie:Mw. R. (Elizabeth) Mudzimu
Wanneer:11 februari 2021
Aanvang:12:45
Promotor:C.K.M. (Kocku) von Stuckrad, Prof
Copromotor:J. (Joram) Tarusarira, Dr
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Religie, Cultuur en Maatschappij
Religious and cultural encounters: sexual and reproductive health
and rights among the Korekore women in Zimbabwe

De rol van kerk en cultuur bij de seksualiteit van Korekore vrouwen

(Zie ook https://www.rug.nl/news/2021/01/sexual-and-reproductive-health-and-rights-among-the-korekore-women-in-zimbabwe)

Promovenda Elizabeth Mudzimu betoogt op basis van haar onderzoek dat we voor een volledig begrip van het discours over de Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) van Korekore-vrouwen in Zimbabwe de historische en sociaal-culturele achtergrond van zowel de katholieke kerk als de Korekore-cultuur in ogenschouw moeten nemen. De manier waarop mensen zich in een crisis gedragen is namelijk verankerd in de waarden, overtuigingen en zienswijzen die door hun omstandigheden worden gevormd. Als we dus praten over de strategieën die de vrouwen volgen zonder kritisch te kijken naar de discoursen die hun oorsprong hebben in hun culturele en religieuze contexten, missen we de essentie.

Mudzimu onderzocht de strategieën die de Korekore-vrouwen in het Mt Darwin district in Zimbabwe gebruiken om met de druk op hun Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) om te gaan - druk uitgeoefend door de katholieke leer over seksualiteit en Afrikaanse, vooral Korekore spirituele geloven en praktijken. Ze bevraagt de positie van Afrikaanse religie en cultuur en van de katholieke kerk ten aanzien van SRGR, beoordeelt de factoren die van invloed zijn op de SRGR van vrouwen in Zimbabwe en onderzoekt de seksuele ervaringen van Korekore-vrouwen in de context van de Afrikaanse cultuur en de katholieke leer, evenals de mate waarin de strategieën, die deze vrouwen gebruiken in verband met hun SRGR, transformerend en houdbaar zijn. Ze gebruikt hierbij een kwalitatieve en etnografische benadering, bestaande uit semigestructureerde interviews, informele conversaties, deelnemende observaties, focusgroepdiscussies en workshops. Deze benadering biedt een dichte beschrijving van de sociale wereld van de onderzoeksdeelnemers, in het bijzonder hun dagelijkse ervaringen en de betekenissen die zij creëren. Door gebruik te maken van sociaal constructivisme en gouvernementaliteitstheorieën toont dit onderzoek aan dat de meeste onder de Korekore als gegeven beschouwde concepties over de seksualiteit van vrouwen constructies zijn die hun SRGR compromitteren en schenden. Mudzimu beargumenteert dat de vrouwen altijd een vorm van macht (agency) bezitten tegen de verscheidene manieren waarop hun SRGR onder druk komt te staan, en daarbij meerdere navigatiestrategieën toepassen zoals onder andere weerstand, veerkracht, bewerking, rust, dociliteit en rebellie. Echter, deze strategieën zijn slechts copingmechanismes die niets veranderen aan de structuren die ten grondslag liggen aan de schending van hun SRGR. Daarom gebruikt ze de transformatieve theorie die in dit onderzoek aangeeft hoe concepties van seksualiteit onder Korekore-vrouwen gevormd en getransformeerd kunnen worden, en dan op een manier die de vrouwen in staat stelt op een meer transformerende en duurzame manier met hun SRGR om te gaan.