Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek GELIFES

Nieuwbouwmonitor Geodienst ingezet voor uitzending Pointer

Bouw recreatiewoningen en hotels vlakbij beschermde natuurgebieden stijgt met 60 procent
14 oktober 2022

Het aantal hotels, recreatiewoningen, stacaravans en chalets direct grenzend aan stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in Nederland is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. Ook in deze beschermde natuurgebieden zélf is een stijging te zien van nieuwgebouwde recreatie-objecten. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer in samenwerking met de Geodienst van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG). Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de Nieuwbouwmonitor, een online applicatie die op overzichtelijke wijze inzicht geeft in de gesteldheid van de totale totale nieuwbouw op nationale en gemeentelijke schaal. In samenwerking met RUG-hoogleraar Ecologie prof.dr. Han Olff heeft de Geodienst zorggedragen voor de analyse en duiding van de data van de Nieuwbouwmonitor.

Nieuwbouwmonitor
Nieuwbouwmonitor

Uit de cijfers van de nieuwbouwmonitor kwam naar voren dat de bouwdrift het sterkst is gestegen binnen een straal van 0 tot 1 kilometer vanaf Natura2000-gebieden. Het aantal bouwprojecten voor recreatie in deze zone steeg tussen 2017 en 2021 zelfs met 60 procent (926 bouwprojecten). In zones van 1-2 kilometer en 2-3 kilometer vanaf Natura2000-gebied is een verdrievoudiging van de bouwactiviteiten voor recreatie te zien. De bouwactiviteiten nemen vooral toe binnen en in een straal van 0-1 kilometer van Natura2000-gebied Veluwe, het grootste beschermde natuurgebied van Nederland.

Nieuwbouw binnen de natuurgebieden

Ook in de Natura2000-gebieden zelf worden steeds meer hotels en andere recreatieobjecten bijgebouwd. De afgelopen 5 jaar steeg de bouw van 7 naar 64 recreatie-objecten. Dat lijkt weinig, maar in Natura2000-gebied, natuurgebieden met het strengste beschermingsregime, mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen gebouwd worden, wanneer er geen alternatieven zijn en er dwingende reden zijn van groot openbaar belang, zoals de aanleg van een snelweg.

Uitgangspunten onderzoek

Vanwege de vele verschillende vormen van recreatieve bebouwing ligt in dit onderzoek de focus op nieuwbouw met een logiesfunctie in de Basisegistratie Adressen en Gebouwen (BAG), dat wil zeggen bebouwing die in gebruik genomen is voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan personen. De analyse gaat uit van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden zoals aangewezen in de PAS (Programma Aanpak Stikstof) van 2017.

Geodienst

De Geodienst is onderdeel van het domein Onderzoek van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het domein ondersteunt onderzoekers van de universiteit met hoogwaardige ICT-voorzieningen en consultancy op het gebied van Data Science, Visualisatie, Geodiensten en High Performance Computing. Meer informatie over het domein Onderzoek is te vinden op de website.

TV-uitzending

De aflevering van Pointer over de toename van de bouw van recreatie-objecten in de buurt van Natura2000-gebieden is te zien op zondag 16 oktober a.s. om 22:10 uur op NPO2.

Laatst gewijzigd:14 november 2022 18:26

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...