Skip to ContentSkip to Navigation
Research Centre for East Asian Studies Groningen

Stageplaats Ambassade Manilla: student update en aankondiging

26 April 2019

Mijn naam is Dirk Krijgsman en ik ben momenteel stagiair bij de Nederlandse ambassade in de Filipijnen. De Filippijnen, met een complexe politieke structuur, wordt de non-conformist van Azië genoemd door een interessante culturele mix met Spaanse en Amerikaanse invloeden. De Nederlandse ambassade in Manilla is een middelgrote ambassade, met ongeveer 20 medewerkers. Dit houdt in dat je als stagiair multi-inzetbaar bent. Naast het werk voor mijn supervisor van de economische afdeling en haar portfolio agri-food en maritieme zaken, werk ik ook voor de andere policy officers. De Filipijnen heeft met de war on drugs, human trafficking, online sexual child exploitation en moeilijke mensenrechten situatie veel politieke onderwerpen. Daarnaast liggen er op het gebied van water management, energie, landbouw en scheepsvaart veel (innovatie) mogelijkheden.

Kortom, een heel breed scala aan onderwerpen. Mijn werk op de ambassade bestaat uit het assisteren van de policy officers, het bijwonen van meetings met bedrijven, NGO’s, andere ambassades, VN en EU delegaties. Daarnaast leer ik veel over de organisationele structuur van de ambassade en hoe de samenwerking tussen de post en het ministerie gaat.

Soms kan het een uitdaging zijn om in deze interculturele omgeving te werken, maar je leert veel over de complexiteit en diversiteit van de Filipijnse samenleving. In het algemeen denk ik dat dit een belangrijke rol is van de Nederlandse ambassades in alle landen: een interculturele brug slaan tussen Nederland en het gastland, om wederzijdse belangen te helpen integreren. In die zin is de achtergrond van je East Asian Studies nuttig, omdat deze je al heeft ontwikkeld in het begrijpen van (Oost-) Aziatische perspectieven, geschiedenis, economie en politiek. De rol van China en Japan in de regio, maar ook de interactie met andere ASEAN-landen maakt deel uit van de Filipijnse dagelijkse politiek en de cursussen die ik heb gevolgd aan de Universiteit van Groningen hebben me echt voorbereid op deze politieke, economische en sociale context.

Vindt je dit interessant klinken? Stuur mij dan een bericht naar dirk.krijgsman minbuza.nlen wie weet wordt jij mijn opvolger, voor de periode Augustus 2019 tot Februari 2020!

Bijgevoegd is het profiel van de stagiair:

Stagiair(e) Nederlandse ambassade in Manilla

De Nederlandse ambassade in Manilla is op zoek naar een enthousiaste, leergierige stagiair(e), voor een periode van bij voorkeur 6 maanden, startdatum begin augustus 2019 (exacte datum in overleg).

Werkomgeving

Met een lokale markt van 100 miljoen inwoners behoort de Filippijnen tot de sterkst groeiende economieën in Azië en economische analisten voorspellen dat deze mate van groei langdurig zal zijn. Nederland is met ongeveer 130 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd in de Filipijnen en is daarnaast de vierde investeerder in het land. De ambassade en specifiek de economische afdeling houden zich bezig met het ontplooien van activiteiten om de handel en economische betrekkingen tussen beide landen nog verder te versterken.

Daarnaast is de ambassade actief op het gebied politieke en culturele zaken. Het tegengaan van mensenhandel en de bevordering van maritieme coöperatie behoren in het specifiek tot centrale onderwerpen.

Een stage op de Nederlandse ambassade op de Filipijnen biedt je de mogelijkheid om in een internationale omgeving werkzaam te zijn en ervaring op te doen in de diplomatie. Als stagiair(e) wordt je snel opgenomen in het team en zal je in aanraking komen met een verscheidenheid aan onderwerpen. Je bent onder verantwoordelijkheid van een begeleider volwaardig lid van het team. Er is tevens ruimte voor een stage-opdracht in het kader van de opleiding

Stage omschrijving

 • Het assisteren van de ambassade in de dagelijkse bezigheden
 • Het schrijven van rapporten en documenten
 • Het ondersteunen bij organisatie van activiteiten met betrekking tot economische, politieke en/of culturele zaken
 • Het verrichten van een verdiepende opdracht
 • Het (assisteren bij) contact leggen en onderhouden met verschillende private, non-private en overheidsactoren

Profiel van de stagiair(e)

 • Nederlandse nationaliteit (formele eis)
 • Ingeschreven aan een universiteit (formele eis)
 • Relevante universitaire studie (internationale betrekkingen, politicologie, internationale economie/bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, etc.), bij voorkeur in de masterfaseKennis van/interesse in politiek/economie/cultuur in Azië
 • Je hebt een vlotte pen en kan goed stukken schrijven (in het Engels)
 • Je bent enthousiast, toont initiatief, bent een teamplayer
 • Een goede beheersing van zowel de Nederlandse als de Engelse taal

Stagetegemoetkoming

Wat betreft de stagevergoeding en andere voorwaarden die bij deze stageplaats horen wordt kortheidshalve verwezen naar http://www.internationalefuncties.nl/internationale-ervaring/stages-buitenlandse-zaken/voorwaarden-en-vergoedingen/ . Voldoe jij aan alle eisen en ben je enthousiast? Dan nodigen we je van harte uit je belangstelling kenbaar te maken! Stuur z.s.m. je CV met motivatiebrief en mogelijke startdatum ter attentie van Dhr. Jaco Beerends naar man minbuza.nl.

Last modified:07 June 2019 12.45 p.m.

More news

 • 12 May 2022

  KNAW appoints two UG professors as members

  The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) has appointed Professor Maria Loi and Professor Dirk Slotboom from the Faculty of Science and Engineering as members of the Academy.

 • 15 March 2022

  Vici grants for three UG researchers

  The Dutch Research Council (NWO) has awarded three Vici grants, worth €1.5 million each, to three UG researchers. Prof. J.W Romeijn, Prof. S. Hoekstra, Prof. K.I. Caputi can use this money to develop an innovative line of research and to set up...

 • 20 December 2021

  Enthusiastic convert preaches sustainable business

  Reaching out to sustainable business owners is what Gjalt de Jong is all about. He sees the University as a director of innovation. An independent arbiter who can expedite the shift to a circular economy. To this end, he first needed to change...