Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP Politieke partijen PartijvdSport

Partijgeschiedenis

De PartijvdSport werd opgericht op 5 november 2020 en trok bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 in elf kieskringen ruim 4000 stemmen (0,0%). Voornaamste doel was om meer aandacht en geld te krijgen voor sport en een gezondere leefstijl. De lijsttrekker was Anne Marie van Duivenboden, ondernemer in de fitness-sector en oud-gemeenteraadslid in Uden.

De PartijvdSport werd opgericht door Maurice Ambaum, voorheen sportjournalist, en Ronald Wouters, directeur van de branchevereniging Sport en Bewegen. Ambaum werd voorzitter, Wouters penningmeester. Secretaris werd Michel Vierwind.

In 2021 organiseerde zij (n.a.v. het coronabeleid) een petitie ‘sport=essentieel’ die ruim 370.000 keer werd ondertekend.

In 2022 won de partij een zetel in de raad van Olst-Wijhe die werd ingenomen door Vierwind. Bij de herindeling van Uden slaagde Van Duivenboden er niet in een zetel in de raad van de nieuwe gemeente Maashorst te winnen.

Op de kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stonden enkele oud-topsporters zoals Olympisch atleet Gert-Jan Liefer (nummer 4) en voetballer en voetbalcoach Robert Maaskant (nummer 10).

Het verkiezingsprogramma ‘Kwaliteit van leven loont’ richtte zich vooral op het bevorderen van sport en beweging op scholen en in buurten, maar bevatte ook enkele eisen op andere terreinen. Zo wilde de partij de BTW op groente en fruit afschaffen, eigen bijdrage en eigen risico in de zorg afhankelijk maken van leefstijl, maar ook het minimumloon verhogen, een Maatschappelijke Dienst Tijd voor jongeren invoeren, het oude ziekenfonds moderniseren, de hypotheekrenteaftrek handhaven, een voorzichtig klimaatbeleid voeren, hogere straffen voor gebruik en verkoop van drugs en een restrictiever immigratiebeleid. Afgezien van het sport- en voedingsbeleid zou men het programma enigszins conservatief kunnen noemen.

Laatst gewijzigd:24 januari 2024 15:58