Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP Politieke partijen Belang van Nederland (BVNL) Geschiedenis

Partijgeschiedenis

Op 7 augustus 2021 lanceerde Wybren van Haga, die in de Tweede Kamer de Groep-Van Haga vertegenwoordigde, de nieuwe rechtse politieke partij Belang van Nederland (BVNL). Van Haga was in 2017 verkozen als Tweede Kamerlid van de VVD, maar werd op 24 september 2019 uit de fractie gezet nadat hij verschillende keren in opspraak was geraakt. In december 2020 sloot hij zich aan bij de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD). Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 behaalde hij voor deze partij 241.000 voorkeursstemmen, niet veel minder dan lijsttrekker Thierry Baudet.

In mei 2021 brak Van Haga met FVD en ging hij samen met zijn medefractieleden Olaf Ephraim en Hans Smolders (de nummers 2, 3 en 4 van de kandidatenlijst van Forum) verder als zelfstandige fractie. De reden voor de afscheiding was de door FVD op social media geplaatste 'bevrijdingsposter', waarin overeenkomsten tussen de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog en de maatregelen tegen het coronavirus werden gesuggereerd. Naar aanleiding daarvan liet Van Haga weten dat er 'een verschil van inzicht [is] ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt'. BVNL is volgens Van Haga een 'klassiek-liberale realistische partij' en noemt zichzelf 'cultureel conservatief, maar klassiek liberaal als het gaat om de rol van overheid'. Begin 2022 telde de partij bijna 4300 leden.

Op 1 augustus 2023 splitst Ephraim zich af van BVNL na een intern conflict over de samenstelling van de kieslijst voor de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van november. Bij die verkiezingen behaalde BVNL 0,51% van de stemmen, niet genoeg voor een Kamerzetel.

Laatst gewijzigd:29 januari 2024 15:30