Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Sociologisch Instituut Groningen Organisatie van het onderzoek

Testdagen

Wat is een Testdag?

De Testdag maakt deel uit van de cursussen studiewerkgroepen en vaardighedentraject en is bedoeld om studenten van de bachelor sociologie bloot te stellen aan dataverzameling. Het helpt onderzoekers ook om hun vragenlijsten te testen of zelfs om de juiste gegevens te verzamelen.

Wanneer en waar vinden ze plaats?

Er worden twee testdagen per jaar georganiseerd: een in de herfst en een in het voorjaar. Idealiter vinden de testdagen plaats in de Aletta Jacobszaal (Zernike campus).

Wie neemt er deel aan de Testdagen?

Deelnemers zijn allemaal eerste en tweedejaarsstudenten Sociologie, die in september van het betreffende studiejaar ingeschreven staan voor de cursussen studiewerkgroepen en vaardighedentraject. Deelname is verplicht voor studenten, maar zij zijn niet verplicht om hun gegevens te laten gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden.

Ben je van plan met jouw studie deel te namen aan een Testdag?

Als je van plan bent om een studie naar de testdagen te sturen, houd er dan rekening mee dat:

  • Oproepen tot het indienen van een studievoorstel worden zes maanden van tevoren verstuurd om een goede voorbereiding en een grondige ethische beoordeling mogelijk te maken.
  • De Testdag kan maximaal 2,5 uur duren.
  • Het is niet toegestaan om geldelijke beloningen of enige andere vorm van prijzen uit te betalen als onderdeel van de Testdagen. Als jouw studie een betaling vereist om de geldigheid te verhogen, is de beste optie om niet deel te nemen aan de Testdag, maar om deelnemers te rekruteren via verschillende middelen (bv. het Sociologielab dat wordt onderhouden door het Normen- en Netwerkencluster).
  • Afhankelijk van de complexiteit van het onderzoek, kunnen wij je vragen om tijdens de testdag aanwezig te zijn om te helpen bij het verzamelen van de gegevens.

Alle studies die tijdens de Testdagen worden uitgevoerd, moeten worden goedgekeurd door de Ethische Commissie van de afdeling Sociologie. Het gedetailleerde studievoorstel moet worden voorgelegd aan de Ethische Commissie van de afdeling Sociologie via het Onderzoeksportaal.

Zorg ervoor dat het voorstel de volgende details bevat:

  • algemene informatie over het onderzoek;
  • de doelstellingen ervan;
  • eventuele ethische bezwaren die zich kunnen voordoen;
  • formulieren voor geïnformeerde toestemming;
  • een meer specifieke schatting van de tijd die uw onderzoek in beslag zal nemen (tot nu toe hebben we de volgende schatting gebruikt voor Likert-schalen: # items / 6 = totaal aantal minuten);
  • informatie over gegevensopslag in overeenstemming met het GDPR (bv. door gebruik te maken van servers die zich buiten de EU bevinden, moet je de deelnemers informeren dat hun gegevens theoretisch toegankelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld buitenlandse inlichtingendiensten);
  • uw specifieke behoeften met betrekking tot kamers, materialen, tijd en apparatuur;
  • of u de eerste en tweedejaarsstudenten in afzonderlijke groepen moet splitsen, en zo ja, om welke reden?
  • als bijlage een kopie van de (concept)vragenlijst;
  • een gedetailleerd plan voor de debriefing, waarin wordt uitgelegd waarom het onderzoek is uitgevoerd op de manier waarop het is opgezet om de doelstellingen ervan te bereiken, kan een dergelijke leerervaring vergemakkelijken. Deelname aan de testdagen is een verplicht onderdeel van de opleiding van de studenten en moet dus een educatief karakter hebben.

Vragen?

De testdagcoördinator voor het jaar 2023/2024 is Dennis Nientimp. Heb je vragen over de Testdagen, neem dan contact met hem op via d.nientimp@rug.nl.

Laatst gewijzigd:28 september 2023 10:12
View this page in: English