Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekOnderzoek Faculteit der LetterenArctic CentreAbout the Arctic Centre

Geschiedenis

Het Arctisch Centrum bestond in 2015 45 jaar
Het Arctisch Centrum bestond in 2015 45 jaar

Het Arctisch Centrum werd op 19 januari 1970 opgericht door zes hoogleraren uit de alfa- en gamma-faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen. De statuten van de Interfacultaire werkgroep Arctisch Centrum van die datum vermelden dat "De oprichting is geschied onder goedkeuring van de betrokken faculteiten en is bekrachtigd door het College van Rector en Assessoren der Universiteit". Daarmee was het Arctisch Centrum een feit. Onder voorzitterschap van hoogleraar Oudgermanistiek en Finoegristiek, prof. dr. A.D. Kylstra organiseerde het Arctisch Centrum in de eerste jaren diverse symposia en tentoonstellingen.

Met Louwrens Hacquebord kreeg het Arctisch Centrum in 1979 haar eerste wetenschappelijke medewerker. Hacquebord werd projectleider van de archeologische opgravingen op Smeerenburg. Zijn aanstelling en het onderzoek naar deze 17e eeuwse walvisnederzetting op Spitsbergen betekende een nieuwe richting voor het Arctisch Centrum. Onder leiding van Hacquebord ontwikkelde het Arctisch Centrum zich tot een multidisciplinair onderzoekscentrum.

In het begin van de jaren ’90 werd het Arctisch Centrum uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen in internationale Arctische organisaties.

Laatst gewijzigd:06 oktober 2017 16:07
printView this page in: English