Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'TBS, hoe werkt het nou precies?' 26 februari 2020

Wanneer:wo 26-02-2020 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
tbs

Onderzoek laat zien dat behandelde tbspatiënten veel minder vaak opnieuw de fout in gaan dan daders die alleen een celstraf hebben uitgezeten. In de media lezen we echter vooral berichten over ontsnapte tbs-patiënten en tbs-patiënten met verlof die alsnog een misdaad begaan. Hoe zit dat nou precies? Wanneer krijgt iemand TBS opgelegd? Deze en meer vragen staan centraal tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak.

Michiel van der Wolf, universitair hoofddocent strafrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar forensische psychiatrie bij de Universiteit Leiden, zal ingaan op de maatschappelijke en gedragskundige kant van TBS: wat houdt het in, hoe werkt het wel, wanneer werkt het niet en ook: hoe leeft TBS in de maatschappij?

Marcel Wolters is strafrechter bij de Rechtbank Noord-Nederland en heeft vaak zaken behandeld waarbij TBS werd opgelegd. Ook spreekt hij regelmatig een oordeel uit in zogenaamde TBS verlengingszaken. Hij is daarnaast voorzitter van de Commissie van Toezicht van de Dr. S. Van Mesdag kliniek. Hij vertelt over de mogelijkheden die rechters hebben om TBS op te leggen en hoe ze tot hun oordeel komen.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk, er zijn geen kaarten meer beschikbaar. Met 350 belangstellenden is de zaal vol. De lezing op 26 februari (19.00-21.00 uur) in het Academiegebouw in Groningen is via een livestream te volgen via www.dvhn.nl.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners