Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Organization Departments Transboundary Legal Studies Superdilemma's

Superdilemma's

Kennismaking met het recht voor leerlingen in het basisonderwijs

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede, op 21 september, hebben alle basisscholen in Nederland het boek Superdilemma’s ontvangen. Het boek is samengesteld door rechtswetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en beschrijft 25 geïllustreerde dilemma’s gebaseerd op waargebeurde rechtszaken. Deze dilemma’s zijn niet alleen interessant, grappig en soms een beetje gek, maar vooral heel leerzaam.

De Superdilemma’s sluiten naadloos aan bij het burgerschapsonderwijs. Leerlingen krijgen inzicht in normen en waarden, komen erachter dat het niet erg is om van mening te veranderen en dat dingen misschien minder zwart-wit zijn dan ze in eerste instantie dachten. Ook wordt geoefend met de wetenschappelijke houding, waarbij leerlingen open en nieuwsgierig te werk gaan en kritisch leren kijken naar hun eigen mening en die van anderen. Waarom vinden we eigenlijk wat we vinden?

Op deze webpagina's bieden we aanvullende informatie voor leerkrachten die met Superdilemma's aan de slag willen gaan in de klas.

© illustratie: Willem Kolvoort