Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Research Centres of Expertise Groningen Centre for Health Law News

News

Brigit Toebes: 'Law can help to make a healthy lifestyle accessible to everybody'
Published on:03 December 2019

Globally, 70 to 80 percent of people die as a result of a chronic condition, such as cancer, diabetes or cardiovascular diseases. Many of these deaths are premature.

Brigit Toebes: 'De wet eist dat de overheid de gezond­heid van burgers beschermt'
Published on:05 October 2019

In steden zijn talloze verkooppunten van ongezond voedsel die burgers verleiden tot ongezond eten. Het Rijk en de gemeenten wijzen naar elkaar bij de aanpak ervan; er zouden onvoldoende juridische mogelijkheden zijn.

Brigit Toebes: 'Farmabedrijven moeten naar maatschappelijke zorgplicht handelen'
Published on:22 September 2019

Farmabedrijf Leadiant is ‘Het zwarte schaap van de farmaceutische industrie’, zo kopte het FD. Het bedrijf maakte zijn medicijn CDCA wel 500 keer duurder dan de oorspronkelijke kostprijs. Leadiant is de naming and shaming nu beu en bijt van zich af. Is de verontwaardiging terecht?

Lucía Berro Pizzarossa: 'Conditional use risks offering loophole to governments wary of embracing medical abortion'
Published on:15 July 2019

An update on abortion pills from the World Health Organizationundermines how the US regulates them. The update may make mifepristone and misoprostol more readily available worldwide. But in the US, not much is expected to change.

Brigit Toebes: 'Health covenant heavily influenced by food and alcohol industry'
Published on:12 April 2019

The government covenant to promote public health is biased in favour of the food and alcohol industry, health law professors said on Friday.

Brigit Toebes: 'Een suikertaks komt natuurlijk nooit van de grond als de voedselindustrie mag meepraten'
Published on:11 April 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord zijn daarom niet effectief genoeg.

Ellen 't Hoen: 'Op zoek naar nieuwe modellen tegen de hoge medicijnprijzen'
Published on:02 March 2019

De dochter van de in 2013 vermoorde oud-politicus Els Borst heeft haar erfenis aangewend om een beloftevol kankermedicijn, dat van de Europese markt is verdwenen, op eigen kosten opnieuw te laten maken.

Brigit Toebes: 'Wat helpt is dat de sigaret helemaal verdwijnt uit de belevingswereld van kinderen'
Published on:18 October 2018

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent. Op de tafel bij staatssecretaris Blokhuis ligt nu al een omvangrijk pakket aan plannen en maatregelen.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
Published on:26 September 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
Published on:20 September 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
Published on:11 April 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schreven een opinie in het FD.

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
Published on:09 April 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

View this page in: Nederlands