Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderzoek Expertisecentra Groningen Centre for Health Law News

Nieuws

Brigit Toebes: 'Law can help to make a healthy lifestyle accessible to everybody'
Gepubliceerd op:03 december 2019

Globally, 70 to 80 percent of people die as a result of a chronic condition, such as cancer, diabetes or cardiovascular diseases. Many of these deaths are premature.

Lucía Berro Pizzarossa: 'Conditional use risks offering loophole to governments wary of embracing medical abortion'
Gepubliceerd op:15 juli 2019

An update on abortion pills from the World Health Organizationundermines how the US regulates them. The update may make mifepristone and misoprostol more readily available worldwide. But in the US, not much is expected to change.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
Gepubliceerd op:26 september 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
Gepubliceerd op:13 februari 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema.

View this page in: English