Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Practical information Voorlichting
Header image Studenten Weblog

Hoe is het om online te studeren? De ervaringen van Berber

Date:28 May 2020
Thuis aan de studie!
Thuis aan de studie!

Om 8 uur gaat je wekker. Zoals de meeste ochtenden ligt het ook nu weer net iets te lekker. Die Netflix aflevering leek gisteravond een goed idee, maar je had dat extra uurtje slaap toch best kunnen gebruiken. Je moet toch echt uit bed, want om 9 uur begint een belangrijk college die je niet kunt missen. Totdat je je realiseert dat je niet snel hoeft te douchen, ontbijten en keihard hoeft te fietsen om op tijd aan te komen bij de Aletta Jacobshal. Je kunt nog lekker 45 minuten blijven liggen, een kop koffie erbij pakken en vanuit bed dat belangrijke college volgen.  

Door de Coronacrisis heeft de Universiteit besloten voorlopig te stoppen met fysieke colleges en alle Universiteitsgebouwen te sluiten. Hierdoor worden alle colleges online verzorgd en zullen de tentamens ook online plaatsvinden. Dit heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen.

Zo is het erg fijn dat je inderdaad niet dat uurtje eerder hoeft op te staan om op tijd de hoorcollegezaal te bereiken. Maar, dat je vervolgens 10 minuten in de rij staat om koffie te halen uit de automaat en in die tijd gezellig kunt bijkletsen met je studiegenoten, zit er niet meer in. Hierdoor mis je natuurlijk wel het contact met studiegenoten, wat naast gezellig vaak ook motiverend werkt. Gedeelde smart is toch halve smart en zo is het minder erg om naar college te gaan en toch die werkgroep even goed voor te bereiden. Hetzelfde geldt voor het studeren tijdens de tentamenperiode. Om half 9 al voor de UB staan en vervolgens drie kwartier in de rij staan om een plekje te kunnen bemachtigen, is niet echt een gemis. De koffiepauzes in de (tevens overvolle) koffiecorners en wandelingen naar de Albert Heijn voor lunch, maken het studeren daarentegen toch wel leuker. De studiesessies dienen nu toch echt plaats te vinden op je eigen studentenkamer. Het is dan toch wel verleidelijk om onderuitgezakt op de bank te gaan zitten met je boeken, wat niet bevorderlijk is voor je effectiviteit en concentratie. 

Al met al bevallen de online colleges mij prima. Sommige colleges worden live gegeven, waardoor er een mogelijkheid is om via de chat vragen te stellen. Hoe je in de collegebanken ten overstaan van honderd studenten je hand moet opsteken om een vraag te kunnen stellen, kan dit nu makkelijk door een chatberichtje te sturen. Daarnaast blijven colleges na het ingeroosterde tijdstip beschikbaar. Tijdens de ‘normale’ collegeweken, werden de colleges vaak pas 2 weken van te voren online beschikbaar gesteld. Als je dan een college had gemist, kon je dit dus pas vlak voor het tentamen terugkijken. Nu kun je, als het tijdstip jou niet goed uitkomt, het college kijken op een ander moment.

De online colleges hebben dus inderdaad zowel voor- als nadelen. Maar, het belangrijkste is natuurlijk dat er onderwijs wordt verzorgd en dat dit op een goede en fijne manier gebeurt. De Faculteit heeft er hiermee voor gezorgd dat er (in de meeste gevallen) geen sprake is van studievertraging en dat iedereen de gewenste vakken kan volgen. En, ‘for the time being’ kun je tijdens de studiesessies natuurlijk altijd nog afspreken om een virtuele koffiepauze te houden met je studiegenoten!

Berber Speerstra - masterstudent Nederlands recht