Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs News Columns

Columns

Een rubriek met columns van facultaire medewerkers
Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Gezien worden'
Gepubliceerd op:19 oktober 2021

Dit is m’n laatste column voor De Riepe. Het schrijven van een column deed ik met plezier. Als je 70 bent, wordt het tijd om de jongere generatie zo’n mooi podium te gunnen.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Als een man in een vliegtuig niet naast een vrouw wil zitten: recht of krom'
Gepubliceerd op:09 oktober 2020

Nadat een klant bij de kassa van ALDI Zoetermeer haar boodschappen had afgerekend, laat zij een glazen pot met groente vallen. De kassière vraagt meteen een collega de vloer schoon te maken.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Werkgevers opgelet!'
Gepubliceerd op:06 november 2019

Nadat een klant bij de kassa van ALDI Zoetermeer haar boodschappen had afgerekend, laat zij een glazen pot met groente vallen. De kassière vraagt meteen een collega de vloer schoon te maken.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Vijvers in woonwijken'
Gepubliceerd op:31 augustus 2019

Een jongetje van bijna 2 jaar oud, weet te ontsnappen via de kapotte schutting in de tuin van de ouderlijke woning. Hij fietst de voortuin in van een verderop (25 à 50 m) gelegen woning en komt vervolgens met zijn driewieler in de vijver in die voortuin terecht.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'De jacht op de student'
Gepubliceerd op:15 november 2018

In Nederland wordt een universiteit of hbo-instelling door de overheid per student betaald. Hoe meer studenten zich aanmelden des te groter het bedrag dat je als instelling van de overheid elk jaar ontvangt. De directies van een drietal Nederlandse hogescholen (Nijmegen, Rotterdam en Utrecht) hadden een gat in de onderwijsmarkt ontdekt.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Handen af van de Arbiter Bodembeweging'
Gepubliceerd op:25 oktober 2017

En dan opeens is daar op 13 april 2017, de brief van de minister van Economische Zaken, waarin een nieuwe procedure voor afhandeling van schades als gevolg van gaswinning wordt aangekondigd. In de nieuwe opzet is, aldus de minister van Economische Zaken, geen plaats meer voor de arbiter Bodembeweging … Lees de column van prof. Fokko Oldenhuis in het novembernummer van straatmagazine De Riepe.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Neprechters bestaan niet in Nederland'
Gepubliceerd op:31 januari 2017

Deze column van prof. Fokko Oldenhuis in het februarinummer van straatmagazine De Riepe is geschreven op het moment van de uitspraak in het Wilders-proces in december 2016. 'Als je, zoals Wilders kort na de uitspraak in een twitterbericht  deed, de drie rechters omschrijft als 'Drie PVV-hatende rechters' en als 'knettergek' kwalificeert, handel je in strijd met de eed die je als volksvertegenwoordiger hebt afgelegd, waarbij je de onafhankelijkheid van de rechters binnen het staatsbestel  zult respecteren', aldus Fokko Oldenhuis.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Tussen droom en daad'
Gepubliceerd op:01 maart 2016

‘Tussen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren’, aldus Willem Elsschot. Bij de junk uit Enschedé zat er geen seconde meer tussen droom en daad; ‘wetten’ keren het onheil dan niet meer. Zo begint de column van bijzonder hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis in straatmagazine De Riepe.

Fokko Oldenhuis en Feikje Vellinga-Schootstra columnisten straatmagazine De Riepe
Gepubliceerd op:05 augustus 2014

Met ingang van augustus 2014 is straatmagazine De Riepe twee columnisten rijker. Fokko Oldenhuis, universitair hoofddocent vermogensrecht en bijzonder hoogleraar Religie en Recht, en Feikje Vellinga-Schootstra, hoogleraar Straf-en strafprocesrecht zullen afwisselend een artikel schrijven in de rubriek Recht & Krom.

Project X Haren
Gepubliceerd op:16 oktober 2008

Men komt het fenomeen onder verschillende namen tegen: facebookborrel, l'apéro géant, rave-party, project X, enz. enz. In alle gevallen gaat het om een oproep op een van de sociale media om op een afgesproken plaats en tijd met zoveel mogelijk mensen te feesten en te drinken. Een andere gemeenschappelijke noemer is dat grote problemen veroorzaken in de sfeer van de openbare en veiligheid.