Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

VNAL subsidie voor internationale conferentie ‘Takings for climate justice and resilience’

08 juni 2022
Prof. Björn Hoops

De Vereniging van Notarissen in het voormalig Arrondissement Leeuwarden (VNAL) heeft een subsidie van 4.500 euro toegekend aan o.a. adjunct-hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid Björn Hoops. De subsidie is toegekend voor het organiseren van een internationaal congres over de onteigening en regulering van eigendom dat zal plaatsvinden op 29 en 30 september 2022 in Groningen.

Takings for climate justice and resilience

Met het oog op de toenemende opwarming van de aarde zullen er meer maatregelen getroffen moeten worden ter bescherming van het klimaat. Dat maakt het meest recente IPCC rapport heel duidelijk.

Tijdens deze internationale conferentie willen de organisatoren de uitdaging aangaan om te verduidelijken wat het constitutionele goederenrecht met zich brengt voor de bestrijding van de klimaatcrisis. Het constitutionele goederenrecht staat toe dat eigendom wordt beperkt of onteigend (d.w.z. de gedwongen overgang van eigendom van een particulier voor een project in het algemeen belang), maar verbindt hieraan ook voorwaarden.

Hoe minder effectief incentives, zoals subsidies, voor het klimaatbestendig maken van woningen en bedrijfspanden worden, hoe meer de overheid mensen wellicht zal moeten dwingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Zou de overheid bijvoorbeeld grond moeten kunnen onteigenen om daar vervolgens een energiebedrijf een windmolen- en/of zonnepark te laten bouwen? Kunnen vergunningen voor mijnbouwactiviteiten worden ingetrokken en/of worden geannuleerd? Zou de overheid eigenaars moeten kunnen dwingen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen? En wat te denken van de geleidelijke afbouw van steenkool- of gasgestookte elektriciteitscentrales?

Scenario’s zoals deze zullen centraal staan tijdens de conferentie ‘Takings for climate justice and resilience’.

Over VNAL

De VNAL, opgericht in 1845, is een vereniging van notarissen die zich onder andere ten doel stelt de notariële wetenschap en publicaties op notarieel gebied te bevorderen. VNAL stelt hiervoor jaarlijks subsidies ter beschikking.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:08 juni 2022 17:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...