Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

De bescherming van de democratische rechtsstaat in Europa

17 juni 2022
Prof. John Morijn

Op 20 juni mag hij het Europees Parlement toespreken tijdens een openbare hoorzitting, op 24 juni organiseren vier studenten met zijn steun een open panel discussie én vindt zijn oratie plaats. Het centrale thema tijdens alle drie de evenementen? Het specialisme van prof. John Morijn: de bescherming van de democratische rechtsstaat in Europa.

Openbare hoorzitting Europees Parlement

De parlementaire commissies Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken en Constitutionele zaken van de Europese Unie organiseren op 20 juni gezamenlijk een openbare hoorzitting over de ‘Rule of Law Mechanisms in de EU’. Prof. John Morijn is een van de deskundigen die tijdens deze bijeenkomst het Europees Parlement mag toespreken.

Het doel van de hoorzitting is om, vanuit constitutioneel en interinstitutioneel oogpunt, de balans op te maken van de verschillende mechanismen die de in artikel 2 VEU vastgelegde waarden van de EU moeten handhaven op het gebied van preventie, toezicht, sancties en handhaving, met bijzondere aandacht voor de rechtsstaat en het in artikel 7 VEU bedoelde mechanisme.

Naast Morijn zijn voor deze hoorzitting ook uitgenodigd: Prof. Dr. Robert GRZESZCZAK (Professor of European Law, Head of Centre for Research on European Institutional Design, University of Warsaw), Márta PARDAVI (Co-chair of the Hungarian Helsinki Committee; experienced civil society leader and human rights advocate) en Prof. Dr. Teresa FREIXES (Professor of Constitutional Law at the Autonomous University of Barcelona (1986 to 2019).

Studenten organiseren Conversation on the Law and Politics of Protecting Liberal Democracy

Voorafgaand aan de oratie van Morijn organiseren studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG op 24 juni het evenement Conversation on the Law and Politics of Protecting Liberal Democracy. Tijdens dit evenement vinden verschillende open panelgesprekken plaats met vooraanstaande academici, politici op hoog niveau, leiders uit het maatschappelijk middenveld en rechters die werken om de democratische rechtsstaat in Europa en daarbuiten te beschermen.

Oratie: The Law and Politics of Protecting Liberal Democracy

De oratie van Morijn gaat - in aanwezigheid van Poolse rechters en Hongaarse ngo's - over het recht en de politiek van het beschermen van de democratische rechtsstaat in Europa. De oratie bestaat uit drie delen. In het eerste deel bespreekt Morijn met welke problemen de liberale democratie op dit moment wordt geconfronteerd. Vervolgens richt hij zich op het toepasselijke recht waarmee de democratie (beter) kan worden beschermd en verkent hij mogelijke verbeteringen. Ten slotte belicht Morijn de politieke ingrepen die nodig zijn om de kloof tussen bindend recht en de huidige realiteit te dichten.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juni 2022 12:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...