Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Actueel News News Archive

Trix Mulder sleept drie beurzen in de wacht voor onderzoek in de VS

19 juni 2019

Promovenda Trix Mulder viel maar liefst driemaal in de prijzen. Op 17 juni kreeg ze een Fulbright-beurs uitgereikt bij de Universiteit van Utrecht. Daarnaast sleepte ze ook nog beurzen van het Jo Kolk Studiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds in de wacht. Deze laatste beurs wordt haar op 4 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in Amsterdam. Dankzij deze beurzen kan Trix dit najaar de Universiteit van Maryland in Baltimore bezoeken als visiting scholar. Haar onderzoek in de VS richt zich op het verwerken van persoonsgegevens in de gezondheidszorgsector met behulp van moderne informatietechnologie zoals smartphone applicaties ('apps') en draagbare apparaten, ook wel ‘wearables’ genoemd.

mr. Trix Mulder, BA
mr. Trix Mulder, BA

In onze snel veranderende digitale wereld ontwikkelen technologieën zich constant. We kennen momenteel onder andere smartphones, wearables, virtual reality-apparaten, zelfrijdende auto’s, smart cities, slimme kaarten, slimme spiegels, etc.. Vooral in de gezondheidszorg vindt snelle digitalisering en innovatie plaats door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, zoals sensoren, elektroden en andere elektronische hulpmiddelen. Buiten de medische context gebruiken mensen allerlei moderne technologieën om hun gezondheid en conditie te meten, in vorm te komen, fit te blijven, gewicht te verliezen, stress te verminderen, enzovoort.

Moderne technologieën

Het onderzoek van Trix Mulder richt zich op de verwerking van persoonsgegevens in de gezondheidszorgsector met behulp van moderne informatietechnologie. Deze genereren grote hoeveelheden persoonsgegevens en worden steeds vaker ingezet bij het opstellen van behandelplannen voor patiënten. Het is problematisch dat hierbij de gesloten context van medische dossiers worden overstegen en dat deze data niet gebonden is aan geografische grenzen. Wetgeving is nog niet in staat om met deze wereldwijde dimensie van persoonsgegevens om te gaan. Ze vertelt over haar plannen in de VS: “Deze drie beurzen stellen mij in staat om van augustus tot en met november de Universiteit van Maryland te bezoeken en daar te werken onder begeleiding van professor Frank Pasquale. Hij is een expert op het gebied van gegevensbescherming in de gezondheidszorg, algoritmen en machine learning. Dankzij deze uitwisseling verwacht ik een beter inzicht te krijgen in de manier waarop de VS de juridische bescherming van gezondheidsgegevens hebben geregeld. Deze kennis kan ik verwerken in mijn dissertatie, die ik verwacht eind 2020 af te ronden.”

Fulbright, Jo Kolk Studiefonds en Prins Bernhard Cultuurfonds

Op 17 juni vond de uitreiking van de Fulbright-beurs plaats in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Begin juni kreeg Trix bericht dat ze ook kan rekenen op een bijdrage van het Jo Kolk Studiefonds. De uitreiking van de Cultuurfonds-beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt plaats tijdens de Young Talent Award op donderdag 4 juli in het Compagnietheater in Amsterdam.

De Fulbright bursalen voor het academisch jaar 2019-2020. Trix Mulder staat 4de van rechts. © Fulbright Center
De Fulbright bursalen voor het academisch jaar 2019-2020. Trix Mulder staat 4de van rechts. © Fulbright Center

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41

Meer nieuws