Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Actueel News News Archive

Alternatieve Europese kieswijzer mede door RUG-docent John Morijn ontwikkeld

20 februari 2019

Binnenkort zullen de verkiezingen voor het Europese Parlement plaatsvinden, op 23 mei 2019 is het zover. Er spelen vele zaken die Europese aspecten hebben: de economie, de vluchtelingencrisis, het klimaat, om er maar een paar te noemen. Het Europees Parlement speelt hierin een belangrijke rol. Universitair docent Europese mensenrechten John Morijn vindt het van groot belang dat de kiezer beseft dat Nederlandse partijen samenwerken met andere partijen in Europa, die volgens het Europees Parlement 'thuis' problemen veroorzaken met bescherming van Europese basiswaarden, zoals mensenrechten en de rechtsstaat.

Mr. dr. John Morijn
Mr. dr. John Morijn

In het Europarlement werken bijvoorbeeld de SGP en CU samen met de Poolse regeringspartij PiS, die momenteel onder vuur ligt, het CDA werkt samen met het Hongaarse Fidesz, de VVD en D66 met het door de 'Tsjechische Berlusconi' Babi geleide ANO. Dus 'onze' Europarlementariërs steunen partijen die onderwerp van kritiek zijn.

In de verkiezingsprogramma's van de diverse partijen is niets te vinden over dergelijke samenwerkingsverbanden. Om te weten waar uw stem straks terechtkomt, ontwikkelde Morijn in samenwerking met de mensenrechtenorganisatie Liberties een alternatieve Europese kieswijzer.

Eerder schreef John Morijn hierover al een artikel, gepubliceerd in de Volkskrant.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41

Meer nieuws