Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

NWO Onderzoekstalent voor Mark Beuker

26 juni 2018

Mark Beuker, aankomend promovendus bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijkuniversiteit Groningen, heeft de NWO Onderzoekstalent beurs toegekend gekregen. Beuker gaat onderzoek doen naar het erfrecht en de toepassing hiervan in de moderne samenleving. De titel van zijn onderzoek luidt: Restriction of testamentary freedom in modern-day society: from fixed to discretionary provisions.

Het erfrecht: wat gebeurt er met je bezittingen?

Elk jaar vererft in Nederland zo’n veertien miljard euro. In heel Europa gaat het om vele honderden miljarden euro’s. Degenen die dit geld nalaten zijn in de meeste landen echter niet geheel vrij om te beslissen wat er met hun bezittingen gebeurt: zo zijn de kinderen in Nederland altijd gerechtigd tot een legitieme portie ter waarde van de halve nalatenschap. Naast de legitieme portie als vaste aanspraak, bestaan voor nabestaanden ook voorzieningen waarvan de omvang meer afhankelijk is van de omstandigheden van het geval.

Verandering van maatschappelijke opvattingen

Onduidelijk is echter hoe men deze voorzieningen dient te interpreteren. Daar komt bij dat maatschappelijke opvattingen op dit gebied veranderd zijn als gevolg van onder meer stijgingen in het aantal echtscheidingen, stiefgezinnen en het aantal buiten het huwelijk geboren kinderen.

Aanspraken van nabestaanden

In dit project wordt daarom geëvalueerd welke rechtvaardigingen bestaan voor aanspraken van nabestaanden. Daartoe kent het onderzoek een interdisciplinaire aanpak, met gebruikmaking van zowel juridische methoden als een financiële benadering met accountancytechnieken. Dit resulteert onder meer in modellen die praktijkjuristen kunnen gebruiken bij het interpreteren van de verschillende claims. Ook levert het onderzoek aanbevelingen aan de wetgever om het huidige systeem beter in overeenstemming te brengen met hedendaagse visies op familie en relaties.

NWO Onderzoekstalent

Het programma Onderzoekstalent biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen. De hoogleraar-promotor meldt de kandidaat-promovendus aan. De onderwerpkeuze van het onderzoek is vrij maar moet wel passen binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen. In deze ronde van Onderzoekstalent was 6,25 miljoen euro beschikbaar. In de ronde van 2018 konden 28 van de 71 ingediende uitgewerkte aanvragen gehonoreerd worden.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juli 2023 10:22

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...