Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Buitenlandse financiering politieke partijen aan banden

01 februari 2018

Het wordt niet langer mogelijk voor politieke partijen om giften te ontvangen uit het buitenland. Met deze aanbeveling van de Evaluatie- en Adviescommissie Wet financiering politieke partijen gaat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties direct aan de slag. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer, na vandaag het rapport ‘Het publieke belang van politieke partijen’ uit handen van voorzitter Kars Veling te hebben ontvangen.

Ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie moet worden voorkomen. In het regeerakkoord is bepaald dat voorkomen moet worden dat vanuit het buitenland via geldstromen naar politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties onwenselijke invloed wordt gekocht. In november 2016 is tevens de motie-Amhaouch aangenomen in de Tweede Kamer waarin de regering wordt verzocht om voorstellen te doen om buitenlandse financiering van politieke partijen te beperken. Minister Ollongren zal daarom aan de slag gaan met het maken van een regeling voor beperking van buitenlandse financiering, en dit presenteren in de kabinetsreactie op het rapport dat na het zomerreces van 2018 naar de Tweede Kamer gezonden zal worden.

Prof. Gerrit Voerman (l) en minister Kajsa Ollongren

De commissie Veling onderstreept de cruciale rol van politieke partijen als schakel tussen de maatschappij en de overheid. En doet een aantal aanbevelingen op het gebied van de financiering van politieke partijen die deze rol zou kunnen versterken. Minister Ollongren zal inhoudelijk reageren op deze aanbevelingen in de aangekondigde kabinetsreactie.

De commissie bestaat naast de heer Veling (oud-directeur ProDemos en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer) uit de leden André de Jong (voormalig directeur-generaal Rijksbegroting en Primair en Voortgezet Onderwijs), Sarah de Lange (bijzonder hoogleraar politicologie, Universiteit van Amsterdam) en Gerrit Voerman (hoogleraar ontwikkeling en functioneren Nederlands en Europees partijstelsel, Rijksuniversiteit Groningen).

Lees het gehele artikel op de website van de rijksoverheid.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:08 februari 2018 14:58