Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

NWO Onderzoekstalentbeurs voor onderzoek naar het vaststellen van feiten in strafzaken op basis van kansrekening

31 mei 2017

Hylke Jellema, tweedejaars student Researchmaster Rechtswetenschappelijk Onderzoek en aankomend promovendus bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG, heeft de NWO Onderzoekstalentbeurs toegekend gekregen. Jellema zal onderzoek gaan doen naar het vaststellen van feiten in strafzaken.

Hylke Jellema
Hylke Jellema

Vaststellen van feiten op basis van Bayesiaanse kansrekening

Zaken als Lucia de B. en de Schiedammer Parkmoord hebben laten zien dat in strafzaken soms ernstige fouten gemaakt worden bij het vaststellen van de feiten. De Bayesiaanse kansrekening biedt een veelbelovend wiskundig raamwerk voor juridisch bewijzen en het voorkomen van denkfouten, maar het wordt nogal eens vergeten dat juridisch bewijzen niet alleen toegepaste wiskunde is maar ook toegepaste filosofie, en dat het gebonden is aan juridische procedures.

In dit onderzoeksproject worden Bayesiaanse methoden voor juridisch bewijzen ontwikkeld gebaseerd op inzichten uit de wetenschapsfilosofie, op een manier conform strafrechtelijke beginselen, met name de onschuldpresumptie en het zwijgrecht. Hoe zeker moeten we bijvoorbeeld zijn om een verdachte te kunnen veroordelen, en kan dit überhaupt zinvol in getallen worden uitgedrukt? En hoeveel invloed mag het zwijgen van een verdachte hebben op zijn geloofwaardigheid?

NWO Onderzoekstalent

NWO Onderzoekstalent biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen. Deze ambitie blijkt onder andere uit de gevolgde opleiding, de gevolgde vakken, behaalde resultaten en ontplooide wetenschappelijke activiteiten. Van de in totaal 68 ingediende aanvragen zijn 28 gehonoreerd door het bestuur van NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen. De Rijksuniversiteit Groningen ontving in totaal drie beurzen.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:31 mei 2017 09:59

Meer nieuws