Evert Neppelenbroek wint VBR Publicatieprijs 2016 met ‘Eigendom als paraplu’

Universitair docent Evert Neppelenbroek heeft de VBR Publicatieprijs 2016 van de Vereniging voor Burgerlijk Recht (VBR) in de wacht gesleept met zijn artikel ‘Eigendom als paraplu - Over de betrekkelijke waarde van de goederenrechtelijke theorieën van Van der Steur, De Jong en Mollema’.
Neppelenbroek schetst in dit artikel de verschillende opvattingen van de juridisch-wetenschappelijke onderzoekers Van der Steur, De Jong en Mollema over de inhoud van de meest algemene begrippen van het vermogensrecht, zoals ‘goederen’, ‘vermogensrecht’ en ‘zaak’. Aan de hand van een concrete casus werkt hij het rechtstheoretische begrip eigendom uit. Daarmee wordt beoogd de betrekkelijkheid aan te tonen van verschillende goederenrechtelijke theorieën. Het artikel verscheen op 25 augustus 2016 in Rechtsgeleerd Magazijn (RM) Themis.
De prijs, die in 2010 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de VBR werd ingesteld, wordt jaarlijks toegekend aan de auteur(s) van het wetenschappelijk tijdschrift-artikel dat de meest belangwekkende bijdrage levert aan de kennis en verbetering van het burgerlijk recht in brede zin. De uitreiking vond plaats op vrijdag 7 april 2017, tijdens de Voorjaarsvergadering ‘Property Law Lab’, een middag waarop gedachtewisseling tussen jonge en oudere goederenrechtelijke onderzoekers gestimuleerd wordt. Meer informatie en het programma is te vinden op de website van de VBR.
Neppelenbroek studeerde in Groningen Nederlands recht, afstudeerrichtingen privaatrecht, bedrijfsrecht en rechtsfilosofie. Vanaf 2002 is hij universitair docent bij de vakgroep privaatrecht en notarieel recht, bij de subsectie goederenrecht. In 2013 promoveerde Neppelenbroek op het proefschrift 'Softwarebetrekkingen'. In dit proefschrift staat de vraag centraal wat de juridische positie is van de gebruiker van software in relatie tot het auteursrecht, het verbintenissenrecht en het goederenrecht. In september 2016 maakt Neppelenbroek de overstap naar de sectie Recht en ICT in Groningen.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 18 januari 2024 14:43 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...