Archief Amsterdamse Notarissen op UNESCO Memory of the World Register
Het archief van de Amsterdamse Notarissen is op de UNESCO Memory of the World Register geplaatst. Hiermee zijn de notariële akten ook voor de buitenwereld bestempeld als van 'world significance and outstanding universal value'.
Het Archief van de Amsterdamse Notarissen verkeert hiermee in het goede gezelschap van onder meer de Nederlandse inschrijvingen van de Westerborkfilms, de dagboeken van Anne Frank, het Utrechts Psalter en de archieven van de VOC en WIC.
Het Memory of the World Register bevat nu 427 documenten en collecties uit alle windstreken, van steen en perkament tot audiovisueel materiaal.
Prof. Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder notarieel recht, Faculteit Rechtsgeleerdheid, is samen met Russell Shorto en Lex Heerma van Voss ambassadeur voor deze nominatie.
Over de Amsterdamse Akten
In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich vele miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken.
De akten bevatten gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Om deze schatten op te kunnen diepen is nog veel werk te verzetten.
Prof. Verstappen: ‘Maar in de toekomst zal het ook voor wetenschappers van de RUG mogelijk worden deze ongekend waardevolle bronnen te onderzoeken.’
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 18 januari 2024 13:47 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...