Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Nederlandse nationaliteit een van de waardevolste ter wereld

15 juni 2016
Prof. Dimitry Kochenov
Prof. Dimitry Kochenov

De Nederlandse nationaliteit is een van de beste nationaliteiten ter wereld. Dat blijkt uit de Quality of Nationality Index (QNI), ontwikkeld door prof. dr. Dimitry Kochenov, adjunct-hoogleraar Europees Constitutioneel Recht bij de Rijksuniversiteit Groningen. De index is de eerste ter wereld die een ranking maakt van nationaliteiten in plaats van landen en toont aan wat de (economische) waarde is van alle nationaliteiten wereldwijd. De Nederlandse nationaliteit staat op plek 9.

De QNI helpt onder andere bedrijven en ondernemers bij het bepalen van de meest geschikte vestigingslocaties en het inschatten van hun kansen op succes. Kochenov ontwikkelde de index in samenwerking met adviesbureau Henley & Partners.

De waarde van de Nederlandse nationaliteit


De index, de eerste ter wereld die een ranking maakt van nationaliteiten, laat zien dat de Nederlandse nationaliteit, als negende ter wereld, een van de beste ter wereld is om te hebben. Voor Nederlandse burgers en bedrijven betekent deze uitkomst een groot voordeel ten opzichte van alle andere nationaliteiten ter wereld. Meer nog zelfs dan blijkt uit de index vertelt Kochenov: “Gezien het feit dat het gat tussen de top van ‘high quality’ nationaliteiten, waar Nederland een hoge positie scoort, en andere ‘high quality’ nationaliteiten zoals de VS, Argentinië en Japan bijvoorbeeld, enorm groot is, is de Nederlandse nationaliteit in de praktijk eigenlijk nog beter dan de ranking laat zien. “

Vestigingsvrijheid en vrijheid om te reizen


Voor het bepalen van de ranking gelden interne en externe factoren. De interne factoren verwijzen naar de kwaliteit van het leven in het land van herkomst, bijvoorbeeld naar de omvang van de economie en vrede en stabiliteit.

De externe factoren bestaan uit ‘vestigingsvrijheid’ en ‘vrijheid om te reizen’. Bij vestigingsvrijheid is onder andere gekeken naar het aantal landen waar de houder van de nationaliteit zonder visa vrij kan wonen en werken, maar ook naar de belangrijkheid van deze landen als het gaat om hun aandeel in de wereldeconomie en menselijke ontwikkeling. Deze ranking is nog nooit eerder gemaakt.

Bij ‘vrijheid om te reizen’ is onder andere gekeken naar het aantal landen dat zonder visa als toerist kan worden bezocht maar ook naar de belangrijkheid van economieën en de index van de menselijke ontwikkeling van deze landen.

Hoewel deze tweede factor vaker wordt besproken en vergeleken, is de meerderheid van de professionals en ondernemers in ons land geen toerist: zij zijn reizigers met interesse in de mogelijkheden om zich elders te vestigen. Kochenov: “Wat dat betreft is Nederland, met zijn EU- en EEA-lidmaatschap en via de EU gemaakte afspraken met Zwitserland, toonaangevend: het Nederlandse paspoort geeft het recht om in maar liefst 30 landen te wonen en te werken”.

Alle nationaliteiten ter wereld zijn, over de periode van 5 jaar, meegenomen in de ranking. Hierdoor is een helder en dynamisch beeld ontstaan van de kwaliteit van nationaliteit over de hele wereld.

Meer informatie


QNI Factsheet
Nationalityindex.com
E-mail Dimitry Kochenov


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:19 januari 2024 08:32

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...