Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Nederlandse nationaliteit een van de waardevolste ter wereld

15 juni 2016
Prof. Dimitry Kochenov
Prof. Dimitry Kochenov

De Nederlandse nationaliteit is een van de beste nationaliteiten ter wereld. Dat blijkt uit de Quality of Nationality Index (QNI), ontwikkeld door prof. dr. Dimitry Kochenov, adjunct-hoogleraar Europees Constitutioneel Recht bij de Rijksuniversiteit Groningen. De index is de eerste ter wereld die een ranking maakt van nationaliteiten in plaats van landen en toont aan wat de (economische) waarde is van alle nationaliteiten wereldwijd. De Nederlandse nationaliteit staat op plek 9.

De QNI helpt onder andere bedrijven en ondernemers bij het bepalen van de meest geschikte vestigingslocaties en het inschatten van hun kansen op succes. Kochenov ontwikkelde de index in samenwerking met adviesbureau Henley & Partners.

De waarde van de Nederlandse nationaliteit


De index, de eerste ter wereld die een ranking maakt van nationaliteiten, laat zien dat de Nederlandse nationaliteit, als negende ter wereld, een van de beste ter wereld is om te hebben. Voor Nederlandse burgers en bedrijven betekent deze uitkomst een groot voordeel ten opzichte van alle andere nationaliteiten ter wereld. Meer nog zelfs dan blijkt uit de index vertelt Kochenov: “Gezien het feit dat het gat tussen de top van ‘high quality’ nationaliteiten, waar Nederland een hoge positie scoort, en andere ‘high quality’ nationaliteiten zoals de VS, Argentinië en Japan bijvoorbeeld, enorm groot is, is de Nederlandse nationaliteit in de praktijk eigenlijk nog beter dan de ranking laat zien. “

Vestigingsvrijheid en vrijheid om te reizen


Voor het bepalen van de ranking gelden interne en externe factoren. De interne factoren verwijzen naar de kwaliteit van het leven in het land van herkomst, bijvoorbeeld naar de omvang van de economie en vrede en stabiliteit.

De externe factoren bestaan uit ‘vestigingsvrijheid’ en ‘vrijheid om te reizen’. Bij vestigingsvrijheid is onder andere gekeken naar het aantal landen waar de houder van de nationaliteit zonder visa vrij kan wonen en werken, maar ook naar de belangrijkheid van deze landen als het gaat om hun aandeel in de wereldeconomie en menselijke ontwikkeling. Deze ranking is nog nooit eerder gemaakt.

Bij ‘vrijheid om te reizen’ is onder andere gekeken naar het aantal landen dat zonder visa als toerist kan worden bezocht maar ook naar de belangrijkheid van economieën en de index van de menselijke ontwikkeling van deze landen.

Hoewel deze tweede factor vaker wordt besproken en vergeleken, is de meerderheid van de professionals en ondernemers in ons land geen toerist: zij zijn reizigers met interesse in de mogelijkheden om zich elders te vestigen. Kochenov: “Wat dat betreft is Nederland, met zijn EU- en EEA-lidmaatschap en via de EU gemaakte afspraken met Zwitserland, toonaangevend: het Nederlandse paspoort geeft het recht om in maar liefst 30 landen te wonen en te werken”.

Alle nationaliteiten ter wereld zijn, over de periode van 5 jaar, meegenomen in de ranking. Hierdoor is een helder en dynamisch beeld ontstaan van de kwaliteit van nationaliteit over de hele wereld.

Meer informatie


QNI Factsheet
Nationalityindex.com
E-mail Dimitry Kochenov


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:20 juni 2016 14:16

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...