Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs News News Archive

Publieksacademie voor de Rechtspraak over verkeersrecht: Dader beter af dan slachtoffer?

Het (on)recht achter verkeersdelicten
06 oktober 2015

Tijdens de derde publieksacademie voor de rechtspraak staat Het thema ‘verkeersrecht’ centraal. De publieksacademie zal plaatsvinden op 28 oktober in het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen.

Dader beter af dan slachtoffer?

In de rechtszaal gaat het om de waarheid en niets dan de waarheid. Dat wil zeggen dat moet en is de bedoeling. Maar wat als de waarheid snoeihard is?

Dagblad van het Noorden journalist Rob Zijlstra leest als intro een verhaal voor om te laten zien wat voor emoties er in kunnen spelen. Alex Harteveld, advocaat-generaal Hoge Raad en honorair docent strafrecht (Rijksuniversiteit Groningen) gaat vervolgens in op de juridische aspecten van verkeersrecht. Jan Eland, hoofdofficier van justitie (OM) gaat aan de hand van voorbeelden uit de praktijk de maatschappelijke kant belichten.

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. Let wel, er is een maximum aantal beschikbare plaatsen! De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst.


De Publieksacademie voor de Rechtspraak wil met laagdrempelige lezingen tegemoetkomen aan de grote belangstelling die bestaat voor de rechtspraak. Rechters, officieren van justitie, hoogleraren en andere deskundigen vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:19 januari 2024 09:16

Meer nieuws

 • 05 juni 2024

  Onderzoekers Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceren nieuwe website over demonstratierecht

  De onderzoekers willen met dit initiatief  voorzien in de groeiende informatiebehoefte over het demonstratierecht. De website bestaat uit een uitgebreide lijst van antwoorden op veelgestelde vragen, een kennisbank met de meest recente rechtspraak...

 • 12 januari 2024

  Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

  Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...