Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Subsidie Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen voor samenwerkende familierechtelijke instituten

17 december 2014

Het Notarieel Instituut Groningen heeft in een samenwerkingsverband van familierechtelijk georiënteerde instituten van de universiteiten van Antwerpen, Gent, Hasselt, VU Brussel, Leuven, VU Amsterdam, Utrecht en Groningen, een subsidie binnengehaald van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen,voor een wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap over 'RETHINKIN – Juridische verwantschaps- en familiestudies herdenken in de Lage Landen'.

Herdefiniëring van het familierecht

De wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap (WOG) wil de herdefiniëring van het familierecht wetenschappelijk aansturen voor de Lage Landen en daarbij internationaal een leidende rol vervullen. Een herdefiniëring van het familierecht is noodzakelijk wegens maatschappelijke evoluties die de basis van het traditionele familierecht hebben ondergraven.

De WOG wil binnen het recht een pioniersrol spelen door die herdefiniëring uit te voeren in dialoog met andere disciplines (inter- en intradisciplinair) en de maatschappij (transdisciplinair). Dit gebeurt vanuit drie onderzoeksvragen:

  1. Welke bevoegdheid heeft de overheid, inhoudelijk zowel als procedureel, bij de regulering van familierelaties in verhouding tot de markt en de sociale zekerheid?
  2. Welke moet de inhoud zijn van het overheidsoptreden, vanuit de perspectieven van burgerschap, police power en parens patriae-bevoegdheid?
  3. Hoe kunnen recht en beleid beter worden afgesteld op sociale praktijken en percepties?

Daartoe bundelt de WOG de volledige academische familierechtsbeoefening op postdoc niveau in Vlaanderen (V.Fam.) met de Nederlandse Alliantie Familie & Recht (ACFL, NIG en UCERF) onder het ‘merk’ Lage Landen.

Roadmap

De WOG zal in eerste instantie een Roadmap for Kinship & Family Studies in the Low Countries opstellen en er wetenschappelijk mee aan de slag gaan. De Roadmap zal de springplank zijn voor internationale onderzoeksaanvragen onder het Horizon 2020-programma. Bestendige dialoog met een internationaal multi- en transdisciplinair panel zal toelaten het bestaande onderzoekslandschap open te breken en teams te vormen die wingebieden kan ontginnen in alliantie met andere disciplines.

De subsidie bedraagt ruim 60.000 euro over 5 jaar.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:19 januari 2024 11:22

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...