Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

RUG-alumnus Etienne Ruvebana wint Max van der Stoel Human Rights Award

10 december 2014

Ter gelegenheid van de Wereld Mensenrechtendag op 10 december zijn aan Tilburg University de Max van der Stoel Human Rights Awards 2014 uitgereikt aan twee promovendi en een masterstudent voor resp. hun proefschriften en hun Masterthesis. De eerste prijs ging naar Etienne Ruvebana van de Universiteit Groningen. Hij schreef een dissertatie over de verplichtingen van staten om genocide te voorkomen.

Volgens de jury onder leiding van emeritus hoogleraar Immigratierecht Pieter Boeles van de Universiteit Leiden heeft Etienne Ruvebena moed getoond met het aanpakken van een onderbelicht maar belangrijk onderwerp, en heeft hij zeer concrete conclusies en aanbevelingen gegeven waar op voortgebouwd kan worden. Ruvebena onderzocht de verplichting om genocide te voorkomen volgens de internationale Genocide Conventie en het internationaal gewoonterecht. Ruvebena won 2250 euro voor zijn dissertatie, die de titel droeg Prevention of Genocide under International Law; an analysis of the obligations of States and the United Nations to prevent genocide at the primary, secondary and tertiary levels.

Dr. Etienne Ruvebana heeft zijn proefschrift geschreven aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Afdeling internationaal recht met als promotor, prof. dr. M.M.T.A. Brus en Co-promotor dr. A.J.J. de Hoogh. Hij promoveerde op 12 juni 2014. Ruvebana is afkomstig uit Rwanda. Hij is na zijn promotie teruggekeerd naar Rwanda en doceert aan de University of Rwanda Law School.

De tweede prijs voor beste dissertatie (1750 euro) ging naar Ilse Griek van Tilburg University voor haar proefschrift Human Rights in Translation; dispute resolution in the Bhutanese refugee camps in Nepal. De prijs voor beste masterthesis (1000 euro) was voor de Tilburgse masterstudent Omar Sheira. Hij bestudeerde de noodzakelijke voorwaarden voor de implementatie en handhaving van mensenrechten in Egypte.

De jury beoordeelde dit jaar elf inzendingen, van de universiteiten van Tilburg, Utrecht, Leiden, Maastricht, Groningen en Amsterdam (zowel VU als UvA). Max van der Stoel (1924-2011) was naast politicus en minister van Buitenlandse Zaken onder meer Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE en VN Rapporteur inzake Mensenrechten.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:10 december 2014 15:50
printView this page in: English

Meer nieuws