Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Promoties Rechtsgeleerdheid

Taking back control of the energy sector? A legal analysis of Brexit and the EU-UK trade and cooperation agreement

Promotie:S.Y. (Silke) Goldberg
Wanneer:11 december 2023
Aanvang:09:00
Promotors:L. (Lorenzo) Squintani, Prof, prof. dr. E. (Edwin) Woerdman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
Taking back control of the energy sector? A legal analysis of
Brexit and the EU-UK trade and cooperation agreement

Controle over de energiesector terugnemen? Brexit en de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK

Dit proefschrift onderzoekt Silke Goldberg de impact van Brexit op de energiesector en maakt een juridische analyse. Haar bevindingen tonen aan dat Brexit de energiemarkt op ongekende wijze heeft gepolitiseerd en voor de energiesector rechtsonzekerheid en dus inefficiëntie en kosten heeft meegebracht. De bevindingen tonen ook aan dat de handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) geen adequate vervanging is voor het regelgevingskader van de EU-energiemarkt en dat de uitvoering van de HSO complex en traag is.

In de conclusies van het proefschrift worden aanbevelingen gedaan over hoe de energiebetrekkingen tussen het VK en de EU op korte termijn kunnen worden verbeterd. Deze omvatten uitvoeringsmaatregelen voor de HSO zoals het overeenkomen van een regeling voor de handel in elektriciteit voor grensoverschrijdende handel tussen Groot-Brittannië en de EU, een besluitvormingsforum voor de Britse en EU-regulerende instanties op energiegebied, en stappen om de HSO uit te breiden tot nieuwe energietechnologieën.

Wat de Brexit-doelstellingen voor de energiesector betreft, levert de handels en -samenwerkingsovereenkomst (HSO) een gemengd resultaat op: hoewel de handel via interconnectoren na de Brexit is voortgezet, is de Brexit-doelstelling van "voortgezette efficiënte handel via interconnectoren" niet bereikt, aangezien de handelsregelingen onderwerp blijven van onderhandelingen tussen de EU en het VK.

Hoewel de HSO voorziet in de ondersteuning van energieprojecten in de Noordzee, lijkt deze ondersteuning beperkt te zijn tot de uitwisseling van informatie en best practices met betrekking tot energieprojecten. De deelname van het VK aan de North Sea Energy Cooperation (NSEC) lijkt bovendien afhankelijk te zijn van politieke onderhandelingen en steun voor het lidmaatschap buiten het HSO-kader.

Het antwoord op de onderzoeksvraag of de HSO rechtszekerheid biedt voor de energiesector na de Brexit is duidelijk nee. De energiebepalingen van de HSO zijn onzeker door het ontwerp van de HSO en de structurele afhankelijkheid van het energiehoofdstuk van het visserijhoofdstuk.

Bovendien zijn de afzonderlijke bepalingen in het energiehoofdstuk niet duidelijk geformuleerd wat hun toepassingsgebied betreft. De relevante norm is daarom vaak niet voorzienbaar in zijn volledige reikwijdte, niet precies en kenbaar of afhankelijk van politieke willekeur .

Er is ook een zekere onderlinge afhankelijkheid tussen het gebrek aan rechtszekerheid in de energiebepalingen van de HSO en de uitvoering ervan. De onzekerheid over de reikwijdte van de verplichtingen maakt het niet alleen moeilijk om ze uit te voeren en vast te stellen of ze worden nageleefd, maar maakt het ook moeilijk om niet-uitvoering en daaropvolgende niet-naleving vast te stellen en te bestraffen.

Dit gebrek aan rechtszekerheid betekent ook dat een van de algemene Brexit-doelstellingen (zekerheid over de toepassing van de wet) niet is bereikt. Deze bevinding draagt verder bij tot de conclusie dat de algemene Brexit-doelstellingen slechts gedeeltelijk zijn gehaald.

De HSO is geen adequaat post-Brexit regime voor het wettelijke en regelgevende kader van de EU voor de energiesector, aangezien het niet voldoet aan de normatieve criteria van rechtszekerheid en effectieve implementatie.

De tenuitvoerlegging van de energiebepalingen van de HSO zal een langzaam en aarzelend proces zijn, dat op zijn beurt weer afhangt van de politieke goodwill van de Britse regering en de EU. De mate en snelheid van de uitvoering zal ook afhangen van de interpretatie van de HSO: niet alle bepalingen zijn zo geformuleerd dat er een juridisch zekere interpretatie mogelijk is van de bedoeling ervan, waardoor zowel de handhaving als de beoordeling van het effect ervan in de praktijk moeilijk is.