Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Promoties Rechtsgeleerdheid

Public policy and good morals

A comparative study in English and Dutch contract law
Promotie:Dhr. Z. (Zeeshan) Mansoor
Wanneer:21 maart 2016
Aanvang:14:30
Promotors:A.L.B. (Aurelia) Colombi Ciacchi, Prof, prof. mr. dr. M.H. (Mark) Wissink
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
Public policy and good morals

Vergelijking begrippen ‘goede zeden’en ‘openbare orde’ in Engelse en Nederlandse recht

In alle Europese rechtsstelsels wordt aan overeenkomsten die in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde, de werking onthouden. Deze algemene grondslagen van ongeldigheid zijn slechts van toepassing indien geen meer specifieke bepaling van toepassing is. Zeeshan Mansoor heeft onderzocht in hoeverre de invulling van de openbare orde en de goede zeden in het Engelse en het Nederlandse stelsel gelijkenissen vertonen (of uiteenlopen).

Mansoor analyseert in zijn proefschrift verschillende categorieën van overeenkomsten. Deze categorieën zijn gebaseerd op bepaalde gezamenlijke kenmerken van deze overeenkomsten. De categorieën betreffen: beperkingen van fundamentele rechten;  de commercialisatie van het menselijke lichaam en menselijke relaties; het interne functioneren, de internationale betrekkingen en veiligheid van de Staat; en andere uitbuitingsverhoudingen. Door een op belangen gebaseerde rechtsvergelijkende methodologie te gebruiken worden deze categorieën van overeenkomsten onderzocht om verschillen en overeenkomsten bij de invulling van begrippen ‘goede zeden’en ‘openbare orde in het Engelse en het Nederlandse recht te identificeren.

Op grond van zijn analyse benadrukt Mansoor verschillende inzichten die van belang kunnen zijn voor de harmonisatie van het Europese overeenkomstenrecht. Hij behandelt verder drie op de toekomst gerichte vragen, namelijk of de openbare orde en de goede zeden in het Engelse en het Nederlandse recht als gronden van ongeldigheid zouden moeten worden behouden, hoe rechters de goede zeden en de openbare orde als grondslagen van ongeldigheid heden zouden moeten toepassen en hoe de harmonisatie van de openbare orde en de goede zeden als grondslagen van ongeldigheid op het Europese niveau zou moeten plaatsvinden.

Zeeshan Mansoor verrichtte zijn onderzoek binnen het onderzoeksprogramma Public Interests and Private Relationships aan het onderzoeksinstituut GCL van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG.