Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Roosters & Reglementen

Ziek en dan?

Plotselinge ziekte of persoonlijke omstandigheden?

Wanneer je door ziekte of bijzondere omstandigheden niet kunt deelnemen aan een tentamen, wordt je in beginsel geen afwijkende tentamenregeling verleend. Een afwijkende tentamenregeling kan alleen worden verleend indien jetweeaansluitende kansen van hetzelfde tentamen niet kunt maken (wederom door ziekte of bijzondere omstandigheden), en onredelijke studievertraging concreet dreigt. Let op: Je hebt dus geen recht op twee kansen.

Procedure in geval van plotselinge ziekte of persoonlijke omstandigheden:

  • Kun je de eerste kans van een tentamen niet maken door ziekte of een bijzondere omstandigheid, dan dien je dit uiterlijk op de dag van het tentamen te melden, bij voorkeur via de mail/contactbutton of telefonisch bij de Studentenservice Rechten (tel. 050 - 363 5727).
  • Kun je ook de tweede kans niet maken door ziekte of een bijzondere omstandigheid, dan moet je dit opnieuw op bovenstaande wijze melden uiterlijk op de dag van het tentamen.

Vervolgens kun je via het webformulier aan de examencommissie een verzoek tot een afwijkende tentamenregeling richten. Je dient bij je verzoek een medische verklaring of een andere verklaring ten bewijze van ziekte of de bijzondere omstandigheden mee te sturen.Je wordt er met nadruk op gewezen, dat geen aanspraak op een afwijkende tentamenregeling kan worden gemaakt, indien jij je niet op de voorgeschreven wijze hebt afgemeld.


Neem je deel aan vakken waarbij een aanwezigheidsplicht geldt, dan dien jij jezelf ook af te melden bij de docenten van de betreffende vakken. Houd ook goed de regelingen van de vakken waar je aan deelneemt, zelf op dit punt in de gaten.

Langdurig ziek of persoonlijke omstandigheden?

Ben je langdurig ziek of door overmacht langdurig niet in staat te studeren, dan dien je zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de studieadviseur. Overmachtssituaties zijn bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap, een functiebeperking, bijzondere familieomstandigheden of onderwijskundige overmacht.

Deze melding is uitermate belangrijk in relatie tot het Bindend Studieadvies dat na afloop van je eerste studiejaar wordt afgegeven. In overleg kan bepaald worden, of een afwijkende studieplanning nodig (en mogelijk) is, en hoe dit eruit ziet.

Profileringsfonds

Studenten die door bijzondere omstandigheden vertraging oplopen kunnen, onder voorwaarden, soms een financiële bijdrage krijgen uit het profileringsfonds van de universiteit. Het is daarvoor belangrijk dat je (dreigende) studievertragingonverwijldmeldt aan de studieadviseur. Deze maakt voor jou een melding in het kader van het fonds en verwijst jou bij een vertraging van 15 ECTS of meer zo nodig door naar een studentendecaan. Zie ook de regeling  profileringsfonds voor meer informatie.

Ziek en functiebeperking?

Mag je tijdens het tentamen gebruik maken van een speciale voorziening die wordt gefaciliteerd door de Dienst Onderwijs en Studiebegeleiding en je bent ziek, meld je dan uiterlijk op de dag van het tentamen bij voorzieningen-rechten@rug.nl

Laatst gewijzigd: 12-10-2023


View this page in: English