Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Congressen, symposia, lezingen Archief

Vijfde Avril McDonaldlezing door Katharine Fortin, universitair docent Human Rights Law aan de Universiteit Utrecht

Wanneer:do 14-03-2019 16:00 - 18:00
Waar:Marie Lokezaal Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen
Dr. Katharine Fortin
Dr. Katharine Fortin

Op donderdag 14 maart vindt de Vijfde Avril McDonaldlezing plaats, om 16.00 uur in de Marie Loke Zaal. De lezing wordt dit jaar gegeven door Dr. Katharine Fortin en is getiteld: 'Hatches, matches and dispatches: legal identity in rebel-held territory'. Fortin is verbonden aan de Universiteit Utrecht als universitair docent. Ze is gespecialiseerd in mensenrechten en internationaal publiekrecht.

Uit rapporten blijkt dat er momenteel meer dan 100.000 zogenaamde IS-families vastzitten in IDP-kampen in Irak, niet in staat om naar huis te gaan vanwege hun band met de gewapende groep. Studies tonen aan dat veel van deze gezinnen niet meer beschikken over een of meer van hun burgerlijke documenten: paspoorten, geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten. Elke civiele documentatie uitgegeven door Islamitische Staat is door de Iraakse regering ongeldig verklaard. In veel gevallen hebben families die documentatie van Islamitische Staat vernietigd, omdat het als een bewijs van aansluiting bij de groep zal worden beschouwd, ook civiele documentatie werd routinematig vernietigd door zowel Islamitische Staat als anti-islamitische strijdkrachten.

Deze lezing verkent de notie van juridische identiteit voor personen die leven onder bewapende groepscontrole. Het gaat na hoe de juridische identiteit van individuele personen wordt geconstrueerd en beschermd in rebellengebied en hoe de kwestie van de legale identiteit van invloed kan zijn op de bescherming van personen op grond van zowel het internationale humanitaire recht als het internationale strafrecht. Het gaat ook na of - en onder welke omstandigheden - staten de plicht hebben om civiele documentatie van gewapende groepen te erkennen.

De jaarlijkse Avril McDonal lezing wordt dit jaar georganiseerd studenten International Humanitarian Law in samenwerking met de vakgroep Transboundary Legal Studies.

Deze lezing vindt plaats ter nagedachtenis aan Avril McDonald, een in 2010 overleden rechtswetenschapper die zich specialiseerde in het internationaal humanitair recht en het internationale strafrecht.

poster
View this page in: English