Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Congressen, symposia, lezingen Archief

Seminar Public Trust and Public Law: relatie tussen geldigheid en vertrouwen

Wanneer:do 17-12-2015 10:00 - 17:00
Waar:t.b.a. Data: 17 en 18 december 2015

Kleinschalig internationaal seminar in het kader van het onderzoeksthema Public Trust and Public Law, maar kan wellicht door zijn thematiek ook interessant zijn voor juristen uit andere rechtsgebieden.

Georganiseerd door prof. Pauline Westerman (hoogleraar rechtsfilosofie RUG), prof. Mauro Zamboni (hoogleraar rechtstheorie Universiteit van Stockholm) en prof. Jaap Hage (hoogleraar rechtsfilosofie Universiteit van Maastricht).

Het thema is de relatie tussen geldigheid en vertrouwen. Veel soft law arrangementen zijn gebaseerd op een twijfelachtige of zelfs afwezige wettelijke basis. Dit is een opzienbarend fenomeen. Formele geldigheidsvereisten zijn immers van oudsher een strategie om vertrouwen te genereren waar dit niet vanzelfsprekend is.  Hoe valt de opkomst -en vaak krachtige werking- van soft law begrijpen? Is het loslaten van geldigheidsvereisten een uiting van bovenmatig vertrouwen in de rechtsorde? Of wordt de traditionele functie van geldigheidsvereisten door andere mechanismen vervangen?

De sprekers die hier hun licht over zullen laten schijnen –uit verschillende Europese landen afkomstig- zullen voornamelijk een rechtstheoretische invalshoek kiezen en de thematiek willen verbinden aan de klassieke theoretische inzichten over geldigheid (volgens welke een ongeldige norm geen norm is…!).

Papers worden vooraf gedistribueerd en het idee is dat de deelnemers deze vooraf hebben gelezen.

U bent uiteraard welkom op dit tweedaagse seminar. Indien u belangstelling heeft kunt u zich dan voor 3 juli opgeven.

Ook zou ik graag willen weten wie van u geïnteresseerd zou zijn om een dergelijke theoretische bijdrage te leveren aan dit thema. Er is nog wel enige ruimte in het programma.

Contact en opgave:

Michelle de Bruijn michelle_bruijn hotmail.com
Suzanne Schot s.l.schot student.rug.nl
Pauline Westerman p.c.westerman rug.nl

View this page in: English