Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenStageBeslissenMoeite met kiezen

Keuzestijlen

Je keuzestijl zegt iets over hoe jij met keuzes omgaat. Mensen hebben vaak een voorkeur voor een stijl. Het herkennen van je keuzestijl kan je inzicht geven in welke factoren meespelen in je keuze en kan je helpen in het keuzeproces.

Meegaand
De meegaande kiezer houdt rekening met wat anderen willen en past zich daaraan aan. Wat jij zelf wil is ongeschikt.

Intuïtief    
Deze kiezer vertrouwt op zijn of haar of intuïtie: een impliciete ingeving die gebaseerd is op informatie uit het onbewuste. Er gaat geen rationeel beoordelingsproces aan vooraf.

Rationeel    
Als rationele kiezer ligt de nadruk op logische, verstandelijke argumenten. Je identificeert alle mogelijkheden, verzamelt argumenten en selecteert uiteindelijk de meest optimale keuze.

Emotioneel
Emotionele kiezers kiezen vanuit hun hart en gevoel. Welke keuze voelt (minder) goed? Doordat emoties veranderlijk zijn, zijn deze kiezers vaak wispelturig

Impulsief  
Impulsieve kiezers doen wat het eerste in hun opkomt. Ze gaan af op hun eerste indruk. Ze nemen niet of weinig de tijd om de situatie te analyseren.

Uitstellend
Deze kiezers stellen hun definitieve keuze uit. Ze willen altijd nog even over hun opties nadenken en hun alternatieven afwegen.

Wat is jouw voorkeursstijl? Welke valkuilen ervaar je hierbij?

Laatst gewijzigd:07 juni 2016 14:11
printOok beschikbaar in het: English