Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenStageActieNetwerken

Etiquette van het netwerken

Goede etiquette is je zo goed mogelijk aanpassen aan een situatie en respectvol met mensen omgaan. Hier horen een aantal omgangsvormen en regels bij.

Je houden aan de goede etiquette begint al bij binnenkomst. Dit omdat iemand in de eerste 30 seconden van een gesprek een beeld van je vormt. Voor het verdere verloop van het gesprek is deze eerste indruk heel belangrijk. Als je een goede eerste indruk maakt, zal het gesprek soepeler verlopen en zal de ander meer bereid zijn je te helpen.

Een goede eerste indruk maak je door tijdens het begin van het gesprek te denken aan het volgende: begroet alle aanwezigen aan het begin van het gesprek. Dit doe je door de ander een hand te geven en deze één keer te schudden. Voorkom dat je kracht in jouw handdruk zet. Maak tijdens het handen schudden oogcontact met degene wiens hand je schut. Bij het kennismaken stel je jezelf voor met je voornaam en achternaam.

Een aantal etiquette waar je bij het netwerken aan moet denken zijn:

  • Zorg dat je kwaliteit uitstraalt. Wat je draagt is natuurlijk afhankelijk van het evenement, maar ga altijd gepast gekleed.  
  • Laat na een uitnodiging voor een bijeenkomst altijd weten of je aanwezig zult zijn. Heb je je aangemeld, ga dan ook naar de bijeenkomst. Als je niet kunt gaan, meld je dan vroegtijdig af.
  • Zorg dat je over genoeg informatie beschikt om mee te kunnen doen met het gesprek.
  • Zorg dat je niet al te hoge verwachtingen hebt van het netwerkgesprek. Zo vermijd je dat je geforceerd overkomt en dat je na afloop teleurgesteld bent. Houd rekening met anderen en wees behulpzaam. Denk bijvoorbeeld aan de ander voor laten gaan, de deur openhouden of iemand in zijn jas helpen.
  • Roddel nooit over anderen.
  • Sluit het gesprek altijd af met het bedanken van je gesprekspartner voor het gesprek.

Laatst gewijzigd:12 oktober 2018 09:54
printView this page in: English