Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenLoopbaanplanner

Jaar 3

Jaar 3
.

Loopbaan oriëntatie

Denk goed na over wat je wilt en wat bij jou past, je zogenaamde persoonlijk profiel. Kijk hier voor meer info over wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik. Probeer een beeld te krijgen van de beroepsmogelijkheden voor een jurist. Bezoek carrière events in het land, ga naar de bedrijven en instellingen dag van de JFV. Doe mee aan arbeidsmarktverkenning via de studieverenigingen. Bezoek congressen. Lees de interviews met alumni van de verschillende afstudeerrichtingen om te onderzoeken of hun baan ook bij jou past. Kijk naar de filmpjes van de stagelopers over wat zij doen tijdens hun stage. Praat met mensen met een beroep dat jou interessant lijkt. De meeste mensen vinden het heel leuk om over hun werk te vertellen. Zet je netwerk in. Bekijk de beroepengids van Kluwer voor inspiratie over beroepsmogelijkheden.


.

Welke master?

Volgend jaar ga je je master kiezen. Begin op tijd met dit proces. Je masterkeuze heeft invloed op je beroepsmogelijkheden. Bekijk in ocasys alle master en de afstudeerrichtingen binnen de masters. Lees de vakomschrijvingen van de vakken van de verschillende masters goed. Laat je voorlichten! Bezoek in dit jaar al de MASTERWEEK bijeenkomsten.


.

Masterkeuzeworkshop Rechten

Je masterkeuze heeft invloed op je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Vind je het lastig om te kiezen en zou je graag samen met medestudenten dit keuzeproces doorlopen dan is deze workshop misschien iets voor jou. Samen met maximaal acht studenten besteed je aandacht aan verschillende keuzestijlen en probeer je door middel van opdrachten meer inzicht te krijgen in jezelf, je talent en kwaliteiten, wat belangrijk voor je is en wat voor werk je graag zou willen doen. Met deze inzichten ga je werken aan een ‘masterplan’ dat bij jou aansluit en waar je achter staat. Je gaat gericht invulling geven aan jouw master met het oog op de door jou gewenste eerste baan door na te denken over (extra) keuzevakken, stages, het onderwerp van je scriptie, etc. Een masterkeuzetraject kan ook op individuele basis worden vormgegeven in drie coachgesprekken. Informeer voor actuele data en kosten bij jose.van.der.veen@rug.nl


.

Selectiemasters

Onze duale masters Fiscaal en Notarieel recht en de togamaster bieden in het curriculum de mogelijkheid kennis te maken met de praktijk door middel van stages. Ook de onderzoeksmaster laat je kennismaken met het beroep van onderzoeker doordat je tijdens deze master een student-assistentschap krijgt en onderzoek leert doen. Wil je op termijn één van deze masters doen? Bedenk dan dat je goede cijfers moet halen. Verdiep je alvast eens in de criteria van deze masters.


.

Studievereniging

Ben je nog geen lid van een studievereniging? Word dit dan alsnog. Je leert er mensen door kennen en zij organiseren veel activiteiten. Door mee te doen aan deze activiteiten kun je een beeld krijgen van de diverse beroepsmogelijkheden en van de verschillen in cultuur bij bedrijven en kantoren. Zij bieden soms ook sollicitatietrainingen aan. Onze faculteit kent de JFV en verenigingen die bij een specifieke afstudeerrichting/opleiding horen.


.

Stage lopen

In je derde en vierde jaar is stage lopen een erg goede manier om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Recruiters van grote kantoren en bedrijven nemen alleen afgestudeerden aan die stage hebben gelopen. Stagelopen is om deze maar ook om andere redenen erg nuttig. Je maakt kennis met de praktijk waardoor de theorie meer gaat leven. De stage kan ook een hulpmiddel zijn in je eigen beroepskeuzeproces en je helpen je (juridische) vaardigheden verder te ontwikkelen.


.

Bestuur of commissie

Doe een een bestuur of een commissie! Leer bijvoorbeeld samenwerken en organiseren en leg nuttige contacten.


.

Recht in Praktijk

Ervaar hoe het is om van uit de praktijk gestelde vragen te beantwoorden door na je propedeuse een Recht in Praktijk onderdeel te doen voor studiepunten. Je kunt ook werken aan je schrijf- en presentatievaardigheden. Met Recht in praktijkonderdelen kun je vaardigheden ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een feitencomplex analyseren, met klanten omgaan, presenteren, het helder en bondig vertalen van juridische vragen en antwoorden richting de klant. Bij sommige onderdelen ga je ook langs bij kantoren- of bedrijven. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende recht in praktijk mogelijkheden.


.

Entrepreneur

Het UGCE heeft tot doel ondernemerschap te stimuleren. Er zijn minors toegankelijk voor het bekend maken met het runnen van een bedrijf.


.

Vrijwilligerswerk

Ook door vrijwilligerswerk te doen kun je allerlei vaardigheden ontwikkelen. Ook kun je hiermee je maatschappelijke betrokkenheid tonen. Sommige organisaties letten bij het aannemen van werknemers of ze vrijwilligerswerk hebben gedaan. Vraag je af of de werkgeer waar jij voor wilt werken later, dit belangrijk zou kunnen vinden.

Een voorbeeld van een student van ons kunt u hier lezen:


.

Overige werkervaring

Het opdoen van werkervaring is altijd goed. Je kunt een juridische bijbaan zoeken, maar ook niet-juridische bijbanen helpen je te ontwikkelen. Denk eens aan het zijn van student-assistent, voorlichter, buiten griffier, enz. Kijk voor allerhande loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden mogelijkheden in Career-ConNEXT. Dit is een database waar deze mogelijkheden worden aangeboden. Je vindt CareerConNEXT op de studentenportal onder het tabblad my career. Je kunt inloggen met je studentnummer en filters aanzetten om aan te passen wat je wel en niet wilt zien.


.

Buitenland

Studeren of stage lopen in het buitenland is een waardevolle aanvulling op je studie in Nederland. Je leert o.a. over een andere cultuur, je kunt een vreemde taal leren spreken en schrijven. Je maakt kennis met andere rechtstelsels. Sommige juridische banen vragen kennis van extra talen of interculturele competenties. Mocht jij zoiets willen, zorg dan dat je dergelijke competenties ontwikkelt. Wil jij naar het buitenland, tref dan tijdig je voorbereidingen! Kijk voor meer informatie op vraag en antwoord en law exchange programme.

Summerschool

Met summerschools kan je in de zomer interessante cursussen volgen in diverse landen. In CareerConNEXT, studentportal, tab career, vind je onder career events ook andere summercourses. Je moet inloggen in het systeem.


Wil je je taal- en interculturele vaardigheden verbeteren?

Als een van de onderdelen van de 'Language & Culture Policy', wil de Rijksuniversiteit Groningen jou de mogelijkheid bieden om een volledige, extracurriculaire Global & Intercultural Engagement Distinction (GIED) te volgen. GIED stelt je in staat om je taal- en interculturele vaardigheden en je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. De Faculteit Rechtsgeleerdheid draait de pilot voor deze distinction en dus kun je kunt als eerste profiteren.


.

Studieadviseur

Denk je aan een andere master dan de master die bij je afstudeerrichting hoort, praat dan eens met de studieadviseur over eventuele mogelijkheden.

Twijfel je over je gekozen richting of wil je een extra richting er bij doen?

Praat eens met de studieadviseur of de loopbaanadviseur van onze faculteit

Twijfel je over een andere studie?

Kijk dan hier voor meer informatie.

.

Master

Kijk ook alvast eens bij Master van de planner.

Laatst gewijzigd:15 februari 2019 11:19
printView this page in: English