Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden Beroepsmogelijkheden in Nederland

Partner Legal divisie – Niels Geuze

Niels Geuze
Niels Geuze

Mijn naam is Niels Geuze. Ik ben 34 jaar, woon in Amsterdam en werk nu sinds enkele maanden als partner binnen de Legal divisie bij PwC. PwC heeft als strategische doelstelling geformuleerd om flink te groeien binnen de juridische advisering. Hiervoor werkte ik als kandidaat-notaris bij De Brauw. In 1999 begon ik met mijn rechtenstudie in Groningen. Ik ben getrouwd en sinds kort vader van een prachtige dochter. Ik houd van tennissen, skiën en golfen en van politiek en lekker eten.

Wat heeft u gestudeerd?

Notarieel Recht.

Wat heeft u naast uw studie gedaan?

Ik ben actief geweest bij Vevonos, de notariële studievereniging. Van die vereniging mocht ik ook een jaar voorzitter zijn. Aan de activiteiten van Vevonos heb ik goede herinneringen. Borrels, reizen, congressen, feesten. Het was erg leuk om een groot deel van de notariële studenten (en docenten) goed te leren kennen en ik leerde er organiseren, samenwerken, aansturen en een praatje houden op een barkruk. Verder ben ik medewerker (en een periode voorzitter) geweest bij Het Juridisch Spreekuur, een stichting die op meerdere locaties in Groningen inloopspreekuren voor gratis juridisch advies organiseert.

"Haal alles eruit wat erin zit"

Van de spreekuren leerde ik vooral hoe belangrijk je uitstraling tijdens een gesprek is. Het maakt of mensen je vertrouwen als persoon, of ze hun probleem met je willen bespreken en of ze vertrouwen hebben in je kennis en aanpak.

Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn het meest belangrijk in deze baan?

Mijn werk bestaat uit het adviseren over ondernemingsrecht en corporate governance, vaak in het kader van transacties. Om een aantal voorbeelden te geven: ik ben betrokken bij (het structureren van) fusies en overnames, bij beursgangen en vennootschapsrechtelijke (her)structureringen. Concreet betekent dit: het opstellen en 'reviewen' van akten, overeenkomsten, besluitvorming en andere transactiedocumentatie en het coördineren van de juridische stappen in een transactie of herstructurering. Nog een laag concreter betekent dat: veel e-mails, telefonische 'conference calls' en besprekingen (intern of met de cliënt). In ongeveer 80% van de gevallen in mijn praktijk is de cliënt, de wederpartij of één van de andere betrokken adviseurs niet-Nederlands. Dat betekent dat ik veel in de Engelse taal communiceer. Binnen kantoor werken we vaak in multidisciplinaire teams (advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten).

Als belangrijke competenties in mijn werk noem ik de volgende. De basis is natuurlijk een goede juridische kennis. Die neem je mee vanuit de universiteit, maar je leert vooral heel snel heel veel in de praktijk. Om een goede adviseur bij een groot kantoor te worden zijn daarnaast de volgende competenties en karaktereigenschappen minstens zo belangrijk: ambitie, stressbestendigheid, goede communicatieve vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel, team spirit en overtuigingskracht. En het helpt als je gewoon een beetje 'handig' bent: het begeleiden van een transactie vereist vaak een hoop coördinatie en geregel, zeker als de 'signing' of 'closing' in zicht komt. Dat moet je een beetje leuk vinden.

Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?

In de tweede helft van mijn studie heb ik deelgenomen aan een aantal 'masterclasses', 'business courses' en andersoortige kennismakingsdagen bij een aantal van de grotere kantoren. Dat is leuk om te doen en raad ik van harte aan. De kennismaking met De Brauw vond ik de leukste. Ik heb daarna gesolliciteerd voor een student-stage bij De Brauw en werd daarvoor aangenomen. In de zomer liep ik 8 weken stage op de sectie ondernemingsrecht en ging er een wereld voor me open. Pas door die ervaring werd het echte enthousiasme voor het (ondernemings)recht bij mij aangewakkerd. Aan het eind van mijn studentstage bood De Brauw mij aan om later dat jaar nog een maand (vervolg)stage te lopen op het kantoor van De Brauw in New York. Ook die ervaring was erg mooi. Toen werd het tijd om mijn studie af te ronden. Op studiegebied ben ik bepaald niet altijd even ijverig geweest, zeker niet in de beginjaren, maar aan het eind van mijn studie heb ik wel even een 'sprintje' getrokken. Een paar maanden na de stage in New York heb ik gesolliciteerd voor de positie van kandidaat-notaris bij De Brauw en werd ik aangenomen.

Mijn loopbaan bij De Brauw begon in Den Haag, waar ik deelnam aan het interne opleidingsprogramma van kantoor. Na zes maanden sloot ik mij aan bij de sectie Corporate in Amsterdam. Na 3,5 jaar werd ik 'medewerker' en kort daarna ben ik voor 2,5 jaar uitgezonden naar het kantoor van De Brauw in New York. In die tijd heb ik aan enkele zeer omvangrijke herstructureringsprojecten gewerkt. Bij terugkomst in Amsterdam heb ik een jaar vooral in de fusie- en overnamepraktijk meegedraaid. De laatste 3 jaar ben ik vooral bezig geweest met advisering van beursvennootschappen over corporate governance en structurering van internationale transacties. In de loop der jaren is het begeleiden van jongere kantoorgenoten, 'business development' en 'accountmanagement' een steeds groter deel van mijn dagelijks werk geworden.

Heeft u loopbaantips voor onze studenten?

  • Haal eruit wat er in zit. Probeer het maximale uit je studie, je nevenactiviteiten en je studentenleven te halen. Het aantal rechtenstudenten is groot, dus zorg dat je je op de een of andere manier onderscheidt. Het kan nuttig zijn, bijvoorbeeld door het kiezen van bepaalde keuzevakken, alvast voor te sorteren op een bepaald specialisme. Probeer te bedenken welke ontwikkelingen in de toekomst in het bijzonder relevant zullen zijn en welke juridische aspecten daaraan vast zullen zitten. Schrijf bijvoorbeeld je scriptie of een artikeltje over zo'n onderwerp. Kortom, een beetje ijver op z'n tijd kan je later helpen.
  • Snel studeren is prima, maar don't overdo it. Ik zie steeds vaker sollicitanten van een jaar of 22. Dat is best jong om deel te gaan uitmaken van een groot kantoor. Het is bepaald niet erg als je (bijvoorbeeld door interessante andere activiteiten) wat langer over je studie doet of als je na je studie bijvoorbeeld eerst nog een mooie reis gaat maken. Ik was 25 toen ik in dienst trad en dat was achteraf eigenlijk een prima leeftijd.
  • English! Zoals gezegd, ik communiceer 80% van de tijd in het Engels. Het is een zegen als je je goed en precies kunt uitdrukken in het Engels en je daarbij comfortabel voelt. Bij een groot kantoor is het een essentiële vaardigheid. Als Engels niet je sterkste kant is, probeer je vaardigheden dan tijdens je studie al te verbeteren door het volgen van cursussen. Als je algemene Engels op een goed niveau is, volg dan eens een cursus/vak 'legal English'. Je zult versteld staan hoe professioneel je al klinkt na het leren van slechts 100 juridische termen in het Engels. De Brauw heeft overigens een eigen afdeling 'editorial services'. Zij kunnen je helpen om je taalvaardigheden te verbeteren of bijvoorbeeld even een Engelse tekst voor je checken.
  • Na de start, houd vol. Bij de start van een juridische carrière hoort een beetje corvee. Niet elke klus die je krijgt tijdens de eerste jaren van je loopbaan is even leuk. Je moet nu eenmaal eerst wat 'vlieguren' maken om enigszins zelfstandig te kunnen adviseren. Maar houd vol. In mijn ervaring wordt het juridisch adviseren (als kandidaat-notaris, maar ook als advocaat of fiscalist) leuker met elk jaar dat je langer aan de slag bent. Je hebt steeds een beetje meer ervaring en kunt steeds zelfstandiger werken.
  • Loop student-stage. Zo kom je erachter in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt. Het maakt een wereld van verschil of je gaat werken bij een groot, middelgroot of klein kantoor. Elk van die opties kan ontzettend leuk zijn, maar de zaken, de manier van werken, de kantoorgenoten, de cliënten en de sfeer op kantoor zijn echt anders. Het gaat erom wat bij je past. Daar kom je heel snel achter als je een student-stage loopt. In mijn geval is de student-stage de opmaat geweest tot een ontzettend leerzame, leuke en afwisselende loopbaan. Bovendien begon het recht voor mij pas een beetje te 'leven' tijdens mijn studentstage. Toen zag ik wat je met de kennis uit de boeken in de praktijk kunt doen en werd het mooi.
Laatst gewijzigd:18 december 2023 12:48